tisdag 27 mars 2012

Vintage Character Port 1988.

För någon helg sedan hittade vi den här överblivna flaskan. Har den klarat den långa tiden den blivit liggande på en undanskymd plats i källare? Det finns ju bara ett sätt att kunna svara på den frågan. Vi får väl testa och se.
Notera också att den kommer från W&J Graham & Co, men buteljerats av AB Vin- & Spritcentralen.
Termen "Vintage Character" förbjöds 2002 av myndigheterna i Portugal(IVDP). Du som vill ha hela förklaringen kan klicka här. "Vintage Character" är en Ruby Port dvs ett enklare portvin som egentligen är gjort för att drickas så snart som det buteljerats.

1988 Vintage Character Port.
Det är med en viss spänning som korken dras ur. En liten bit blir kvar längst ner, men vi får undan den med en "potatissticka". Vi dekanterar därefter vinet.

Jodå, portvinet är allt drickbart t o m hyfsat gott. Det är klart att det märks att det har åldrats. Det har inte samma fruktighet och spänst som en Ruby Port ska ha. Naturligtvis inte den elegans och komplexitet som du hittar i en riktig Vintage Port.
Doften har ändå en viss fruktighet (trots sin ålder), som signalerar ren blandning av svarta och röda bär. Där finns ett inslag av russin och aningens alkohol.
Smaken är söt, viss fruktighet även här och med en tydlig russinton. Fruktigheten känns i smaken men nu mer som mörka körsbär och aningens björnbär. Lite för mycket alkohol tränger sig fram.

Den borde nog druckits för 10-15 år sedan för att till fullo komma till sin rätt.
Betyg 2+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar