tisdag 20 mars 2012

Möte med våren i Paris. Dag 1.

På torsdagsmorgonen i förra veckan ringde klockan 04.15. Uppstigning. Snabbfrukost. Avfärd till Landvetter med destination Paris. Vi anländer till Paris vid 10.30-tiden. Vi tas emot med solsken och ca 18 grader. Hustrun och jag ska för första gången tillbringa ett förlängt veckoslut i Paris. Vår dotter (Frankrikefrälst som hon är) har åkt ner en dag i förväg och tar emot oss när vi anländer med tåget till Chatelet-Les Halles. Vi ska bo i stadsdelen Marais och promenerar iväg för incheckning.

Vi är hungriga och väljer snabbt ett matställe. Det blir Chez Marianne. En restaurang med mellanöstern inriktning. Vi beställer en tiorätters tallrik att dela på. Många välsmakande grönsaksröror bl a aubergine, kronärtskocka, tomat. Inte särskilt hårt kryddade utan mycket milda i smaken. Det passar oss bra att börja vårt Parisäventyr med lite lätt mat.
Vi dricker till detta ett vin från Beaujolias och från området Brouilly. Detta på inrådan av vår servitör.

2010 Les Vins du Penlois. Brouilly.
Vinet är till 100% gjort på druvan Gamay.  Detta är ett för oss helt okänt vin. Jag kan inte hitta så mycket när jag googlar på det. På deras hemsida står just inget om detta vin.
I färgen är det ljust rubinrött. Nätt och jämnt transparent. Det doftar trevligt av hallon och jordgubbar. I smaken tillkommer förutom de röda bären en viss liten kryddighet och mineraler. Lite tanniner dansar också välbehagligt i våra gommar.
Beaujolaisviner är inget som vi tidigare har så positiva erfarenheter av, men detta var faktiskt riktigt gott.
En helt OK restaurang med bra urval av viner. Det känns inte nödvändigt att återvända hit.

På em är tempen över 20 grader. Solen öser sin värme över oss, där vi vandrar runt och ser på Notre-Dame. Vi mellanlandar på Café de Flore för en kaffe och låter historiens vingslag nudda vid oss.

Bistroy Les Papilles
Vi äter kvällens måltid på denna krog. Inspirerade av Bloggaren Finare Vinare, men också av vännen O.
Det finns endast en meny, som förnyas varje dag. Inga viner på glas. Ett mycket litet urval av vin på halvflaska, men desto fler på helflaska.
Dessa båda kockar höll till i det minsta kök jag någonsin sett, men vi var väldigt nöjda med vad de presterade.
Vi började med en linssoppa på en bädd av rökt kolja, linser, tomat, gräslök och friterad persilja.
Därefter en kyckling med gräddpesto, penne, semitorkade tomater, sockerärtor, lök och bakad vitlök.
En mellanrätt på getost med chilitappenade och semitorkad tomat.
Det hela avslutades med mascarpone, kolasås och kokos. Karamelliserade brödkrutonger,rostade hasselnötter och äppelkompott.

Vi betalade 33 euro för den här menyn och den var värd varenda euro. Vi tar gärna vägen förbi nästa gång vi är i Paris. Vi rekommenderar den så klart.
Vi dricker till detta en Bourgogne. Vi är inga Bourgognefreakar. Vi tycker ofta att de är för dyra för våra plånböcker och har dessutom fallit för den Nya Zeeländska varianten av Pinot Noir. Vi ber innehavaren Bertrand Bluy om förslag och då blir det en Bourgogne.

2006 Les Theurons. Domaine Régis Rossignol-Changarnier.
Vi får ett vin från Beaune. Druvan är till 100% Pinot Noir.

Vinet har en färg som är rubinröd av det ljusare slaget. Det är knappt transparent.
I doften känner vi lite krydda men framförallt en rödfruktig arom. Spår av choklad noterar vi också Ingen stark doft, mer lite sirlig och servil. Utan tvekan väldigt behaglig.
I gommen dyker de röda bären med lite krydda upp igen. Ju längre kvällen led desto mer utvecklades smaknyanserna. Det sista glaset blir det bästa. Lite silkiga tanniner har vi med oss hela tiden. Visst, här finns en fin syra men i en perfekt harmoni med frukten. Vi gillar absolut det här vinet. 47 euro fick vi betala för att dricka det på lokalen.

Vi har ca 45 minuters promenad hem till vårt hotell i Marais. I en ljummen vårkväll och med god mat och gott vin innan för västen är vi lyckligt lottade.

Vilken början på vårt Parisäventyr!! Det blir bara bättre, vilket kommer att framgå av de kommande inläggen.

3 kommentarer:

 1. Vilken tajming! Vi lyfter från Landvetter till Paris om exakt en månad. Suveränt med tips.

  SvaraRadera
 2. FV!
  Det kommer ett för varje dag. Besöket på Benoit får en särskild post. Visst har vi inspirerats av era inlägg från okt 2011!

  Vinum Vita Est!
  Vi bokade några av restaurangbesöken via internet innan vi åkte ned. Det var nog tur för oss.

  SvaraRadera