måndag 5 mars 2012

Campogiovanni 2006

Vi öppnade en flaska Brunello di Montalcino på fredagskvällen. Det var ett tag sedan vi senast drack en Brunello.

Campogiovanni, Brunello di Montalcino, 2006.
Producent är San Felice. De håller till på de sydvästra sluttningarna av kullen/berget Montalcino i Toscana. Druvan är så klart Brunello (en klon av Sangiovese) till 100%.
Vinet lagras 36 månader i stora slovenska fat. Efter det lagras vinet ytterligare 12 månader i flaska.
Winespectator placerade vinet på 4:e plats på sin Topp 100-lista och gav det 96p. Detta skapar en del förväntningar.
Vi häller upp vinet i två ganska stora glas och låter det stå i ett par timmar innan vi börjar provsmaka.
Färgen lyser intensivt i en rubinröd nyans av det ljusare slaget. Dock är det inte transparent.
Vi sniffar och möts av en rödfruktig doft. Här finns hallon, jordgubbar, körsbär och röda vinbär. Vi noterar också en liten lövhög, en del kryddor samt läder. Trots alla ingredienser är doften lite återhållsam och ännu inte fullt utvecklad.
Dags för gommen att få sitt. Det första intrycket är en syrlighet av röda bär som vi finner tilltalande, men efter ett tag tillstöter en lite sötare mörkfruktighet, som får oss att tänka på mogna björnbär. Inte fullt så stramt som vi väntat, men det är ändå gott om sandiga tanniner som ger ett behagligt bett i tungan. Efterhand stöter det till såväl örter som läder och aningens tobak. Eftersmaken är ganska lång och där kösbären till en början framträder tydligast. Alldeles i slutet känner vi en mycket behaglig lakritsrem.
                                                                                                                     
 Det här är ett vin som tilltalar oss. Kanske lite för ungt idag, men blir säkert bättre med ytterligare något år i ryggläge. Vi drack en 2005:a i somras, vad vi tyckte om den kan du läsa här. Årgång 2006 känns mer tillgänglig idag än vad 2005:an gjorde i somras. Vi vill nog påstå att 2006:an är ett strå vassare. I vart fall är vi mer attraherade av den.
Vi betalade 299 kr på SB. Det är den verkligen värd.
Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar