fredag 30 mars 2012

2006 Amarone della Valpolicella, Marion

Vi har hamnat på efterkälken med en del viner vi druckit, men vi ska jobba oss ikapp.
Förra lördagen åkte vi från ett disigt västkusten till ett betydligt soligare Ydre(en av Sveriges minsta kommuner) på gränsen mellan Småland och Östergötland. Svärmor hade just fyllt 85 år. Har man sex barn och sedan barnbarn och barnbarnsbarn så fyller man med lätthet tillgängliga samlingslokaler.
Smörgåstårtor och kakkalas hela eftermiddagen. Inga alkoholhaltiga drycker.
Vi var några stycken som skulle övernatta i Österbymo, så fram emot kvällningen tog jag fram en flaska amarone. Det var precis så att vi fick ett glas var. Jag kan redan nu avslöja att det blev en succé

2006 Amarone della Valpolicella, Marion
Ni som följt mig på bloggen vet att detta är en av mina många favoriter i Valpolicella. Vi besökte producenten för snart ett år sedan och vad vi tyckte om det kan du läsa här.
Druvsammansättningen är Corvinone 45%, Corvina gentile 25%, Rondinella 20% samt 10% av Croatina och andra druvor. Druvorna plockas i september och får sedan torka i 3-4 månader. Jäsning sker under 40-50 dagar och tappas på 225 liters fat av slovensk ek. De lagras där i ca 36 månader.
Vi har en färg på vinet som är rubinröd med violetta stråk.
Det doftar amarone lång väg dvs körsbär, björnbär och en hel del torkad frukt bl a fikon, men här finns också ett udda inslag i form av skogssvamp.
I munnen får vi en attack av torkad frukt, körsbär och skogsbär. Eftersmaken är fylld av den komplexa frukt- och bärsmaken, men där dyker upp inslag av svartpeppar, örter och lite lakrits. Där bak i smakpaletten finns en fruktsötma som tydligt visar att detta är ett amaronevin. Redan nu känns vinet mjukt och runt. Det finns också en del syra, som gör att vinet känns friskt och inte blir sliskigt eller mosigt. Syra, frukt, örter och de små runda tanninerna balanseras på ett perfekt sätt.
Alkoholhalten är 16%, men den är så integrerad i frukten att detta anar man inte. En riktigt god amarone som är drickfärdig redan nu, men kommer att hålla i många år till. Jag är inte främmande för att ytterligare utveckling är möjlig.
Det här är bara så gott. Godis för vuxna!!

Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar