fredag 23 mars 2012

Paris dag 3.

Väderomslag. Åter till en mer normal vår. Gråmulet, några regnstänk och 10-12 grader varmt. Vi promenerar iväg till Orsay-museet. En halvtimma i kö och sedan är vi inne. Vi ägnar den mesta tiden åt Monet, Renoir, Cézanne, Manet och övriga impressionister.

Lunch äter vi på Mon-Vieil-Ami. Hustrun och jag äter en kycklingrätt medans dottern äter en soppa.
Maten är helt OK, miljön är trevlig och krogen ligger väldigt bra till på Rue Saint Louis en l´lle.
Vi dricker till detta ett vin från Bourgogne.
2010 Bourgogne Grand Ordinaire, " Gamay".
Namnet till trots är det här gjort på 100% Pinot Noir.
I doften noterar vi lite hallon, körsbär och en del kryddor. Detta går även igen i smaken. Syran som finns är i god balans med frukten och tanninerna är snälla och lena. Ett snällt och lättdrucket vin, som funkade bra till vår mat.

Vi fick ingen riktigt bra känsla när vi var där. Något var det som skavde utan att jag kan sätta fingret på det.


Vi har bokat bord på en restaurang som vår vän S-O tipsat oss om. Det är den där typ av restaurang som man kallar för "Ett hål i väggen". Den här gör verkligen skäl för detta epitet. En liten vinbar med ett inre rum och plats för ett fåtal matgäster. Serveringen sköttes av en mycket trevlig servitör och när han dessutom berömde dotterns franska, så blev han ju ännu trevligare.
Vi delade på 2 rejält tilltagna skivor Foie Gras, som tillbehör fick vi ett rostat levainbröd och fikonmarmelad. Vi drack till detta en enkel champagne från Pommery. Det här bubblet är gjort på 1/3 av varedera PN, Chard och PM.
Brödig medinslag av citrus och äpple i såväl doft som smak. I smaken tillkommer en trevlig ton av musselskal. Bra start på kvällen!!.

Jag åt sedan ett confiterat anklår medan hustrun och dottern delade på en bondetallrik. Mitt anklår hade en fin krispig yta och ett gott saftigt kött med en härlig anksmak. Det här var deras specialitet. Bondetallriken bestod av ett par läckra skinkor, en rejäl bit välsmakande paté och lite ostar av olika varianter.
Vi delade på en flaska 2008 Renaissance, Domaine Rotier.
Vi har hamnat i sydvästra Frankrike i byn Gaillac.
Vi har en druvmix av 40% Braucol, 30% Duras och 30% Syrah. De två första druvvarianterna är helt nya bekantskaper för oss. Väldigt spännande. Vinet får tillbringa ett år på franska ekfat (15% nya) innan de tappas upp på flaska. De två för oss okända druvorna lär vara typiska utefter floden Tarn och runt Toulouse har jag i efterhand googlat mig fram till.
Vi har en kraftigt mörkröd färg på vinet.
Vi sniffar och känner en svag doft av svartavinbär, mörka bär och en trevlig ton av peppar.
I munnen får vi ett vin där de mörka bären dominerar: svartavinbär, björnbär och mörka körsbär. En viss pepprighet känner vi också. Eftersmaken är medellång och där kompletteras den mörka frukten med en sötlakritsrem. Syran och frukten håller varandra stadigt i handen. Tanniner finns det en hel del av. Inte sammetslena och inte alltför kantiga heller. Ett trevligt vin som jag gärna vill titta lite närmare på.
Vi avslutar med en crème brulée. Vi får in varsin stor form med en ljuvlig knäckig skorpa på toppen.
Suveränt god.

Den här lilla vinbaren kan vi verkligen rekommendera. God mat, trevlig personal och en härlig atmosfär i all sin enkelhet.

Ni förstår själva vilken underbar kväll vi hade: Champagne, Foie Gras, Confiterat anklår, skinkor, paté och ostar, crème brulée. Därtill ett spännande och trevligt rödvin. Paris, Paris, Paris......
Vi betalade 155 euro för det här kalaset.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar