onsdag 14 mars 2012

3 Rhonare och en Languedoc

Det var så åter dags för vårt vinprovargäng att träffas. Den här gången var det hemma hos oss. Det blev ett sydfranskt tema. 2 flaskor Cote du Rhone Village, en Chateauneuf du Pape samt La Peiras instegsvin. Det blev tre viner från Bristly och en Ch9dP som släpptes 1 mars.
Jag ska också vara tydlig och säga att jag har inga som helst kontakter med Bristly, mer än den som vanlig konsument. Det var mer slumpen som spelade in.
För hustrun och mig är alla gamla bekanta förutom Ch9dP. De andra i vinprovargänget är det första gången de smakar något av de här vinerna.
Alla vinerna är köpta via systembolaget.2008 Les Obriers De La Peira.
Ett vin som jag skrivit om tidigare bl a för snart ett år sedan och även för snart två månader sedan.
Vinet är gjort på 65% Cinsault och 35% Carignan.
Ikväll kändes vinet mer slutet än vad det gjort tidigare och ville inte riktigt bjuda upp. Inget direkt fel på det, möjligen tunnel eller flaskvariation. Naturligtvis fanns bären, frukten och örterna där, men inte riktigt som tidigare flaskor.
159 kr betalade vi för det.2009 Cotes-du-Rhone-Villages, Cuvée du Vatican.
Vinet är gjort på 80% grenache och 20% syrah. Producent är Vignobles Diffonty.
Vinet visar sig idag från sin allra bästa sida. Doften är
underbar. Stor och kraftfull. Full av röd frukt, örter och kryddor. Kvällens doftvinnare!
I gommen möts vi av en härlig blandning av hallon, jordgubbar och vinbär. Någon har slängt dit lite solmogna björnbär. Här finns också en skön blandning av örter och kryddor. Tanninerna är mjuka och behagliga. En fin syra håller uppe vinet på ett rakryggat sätt.
Vinet kostar 109 kr flaskan, men verkar endast säljas i sexpack.


2009 Chateauneuf-du-Pape, Domaine Mathieu.
Det här vinet är gjort på 90% grenache och de återstående 10 procenten är en blandning av mourvèdre, syrah, cinsault och övriga druvsorter.
Det doftar lite svagt av körsbär, björnbär och peppar. En betydligt svagare doft än väntat.
Smaken känns ung och lite sluten. Vi fångar upp lite söta bigarråer, solmogna hallon och björnbär. En del vitpeppar och aningens inslag av fat. Eftersmaken är meddelång och där dyker lite lakrits upp. Här finns en del tanniner som inte är helt avrundade ännu.
199 kostar detta på SB.

2009 Cotes du Rhone Village, Terre d´Argile, Domaine de la Janssse.
Druvmixen är 1/3 av Grenache, Syrah och Mourvedre.
Kvällens näst bästa vindoft. Vi känner doften av röda bär, särskilt hallon och körsbär. Lägg därtill en bunt örter och fin mörk choklad. Slutligen lite fat, som inte alls dominerar som den gjorde förra gången vi testade det här vinet
Smaken: Ja i smaken går den röda frukten och bären igen. Örter och kryddor ökar på smakintrycket. Eftersmaken är medellång och i den dyker det upp såväl lite mörk choklad, en blyg viol som lakrits. Ett väldigt trevligt vin. Tanninerna är mjuka och trevliga.
159 kr på bolaget.Vi avslutade med en liten omröstning. Två av "vinprovarna" hade lite näsproblem och avstod.
Fyra röstade för vin nr 2 dvs Cuvée du Vatican och de fyra andra på vin nr 4 Domaine de la Janasse.
Bådas Cotes-du-Rhone-Villages viner.
Det billigaste vinet som kom från Cuvée du Vatican blev alltså delad segrare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar