torsdag 4 april 2013

Ryan, Pinot Noir från Calera

Under påskhelgen hann vi med en Pinot Noir från Nordamerika.

2007 Ryan, Mt Harlan, Calera
Ett vin från vinfirman Calera Wine Company i USA. Vi drack deras instegsvin från samma årgång för dryga året sedan. Nu går vi upp ett hack i hierarkin.
Calera grundades 1975 av Josh Jensen, och det första vinet producerades av köpta druvor. Från 1975 och framåt planterades druvor och vineriet byggdes upp. Calera är det spanska ordet för kalkstenskölna, och nära vingårdarna finns ett gammalt kalkbrott med en bevarad kölna. Denna kölna syns också på vinernas etiketter.
Central Coast är ett AVA (American Viticultural Area) som sträcker sig från söder om San Fransisco, till norr om Los Angeles, i Kalifornien. Central Coast omfattar bland annat Monterey, San Luis Opisbo och Santa Barbara county.

På baksidan av flaskan fanns en etikett med ordentlig information om vinet. Du hittar infon längst ner på sidan.
Det doftar av hallon och körsbär i en mörk, lite jordig stil t o m med lite animaliska toner. En del örter, läder, mineraler och lite blommor kan vi också notera. En trevlig doft men inte särskilt Pinot-typisk.
I munnen känns en frisk fruktighet i den bärkompott som omgående påkallar uppmärksamhet: hallon, körsbär, björnbär och några stänk av svarta vinbär. Några väl tilltagna nypor av eleganta örter. Syran ger vinet en ungdomlig friskhet. Tanninerna är närvarande med ett behagligt grepp i gommen, detta utan att vara alltför påträngande. Eftersmaken är hyggligt lång och där finns frukten från inledningen, men nu i sällskap av flintiga mineraler, en touch av choklad, torkade rosor och aningens lakrits.
Ett riktigt gott vin till vår kyckling, men minst lika gott lite senare på kvällen, då vinet fick klara sig på egen hand.
Brodern och hans son fick prova vinet blint utan några ledtrådar. Det enda de var säkra på var att detta inte var en pinot noir. Blindprovningar är inte lätt. Gott var vi alla överens om att det var!
På SB finns endast "instegspinoten" av årgång 2010 och för dryga tvåhundringen. Jag vill minnas att jag betalade runt 250 kr för "Ryan".

Betyg 4
.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar