måndag 29 april 2013

Vinsafari i miniformat

Jag minns inte vilken bloggare som först myntade uttrycket vinsafari. Är det någon av mina läsare som tidigare inte stött på uttrycket vinsafari, så kan det kortfattat beskrivas som en rundtur till olika vinhandlare för att köpa på sig diverse godsaker. Det kan bli en ganska omfattande resa, då det finns åtskilliga vinhandlare i Köpenhamnsområdet. Vår tid var begränsad så det blev en minivariant.
Vi hade tänkt oss att göra tre stopp vid vårt Köpenhamnsbesök.
Vi började hos Cibi e Vini.

Det känns obligatoriskt att hälsa på i den här butiken vid ett Köpenhamnsbesök. Det blir ett trevligt samtal om vin och mat. Vi köpte på oss lite olja och naturligtvis Il Frappato från Occhipinti, men också en hel del annat.
Det bar sedan iväg till Nörrebro, där vi träffade Stefan Jensen från Winewise på vinbaren Terroiristen. Vi plockar med oss Schippiotino från Bressan, Boca (2008) från Le Piane och lite annat.
Vårt tredje stopp var tänkt att vara hos Carlo Merolli i hans lagerbutik i Holte, men vi hade en tid att passa hemma, så det blev inget stopp där den här gången.

På fredagskvällen var det dags att dra korken ur första flaskan från det här äventyret. Vi åt en enkel pasta rätt och vi valde ett enkelt vin.

2011 Dolcetto d´Alba Giacomo Fenocchio.
Det här vinet kommer från  Sottozona Bussia -Monforte d’Alba
Du kan läsa om Italienska Viners besök hos producenten.
Man använder sig av naturlig jäsning i ståltankar. Vinet får sedan ligga sex månader på rostfria ståltankar innan det buteljeras.
Inledningsvis är doften lite svag. Vinet behöver någon timme på sig för att bli mer tillgängligt. Vi nås då av fina nyplockade röda körsbär och en liten blommig palett där vi känner igen rosor och violer. Här finns också ett litet inslag av mörka plommon.
I munnen nås vi åter av de röda körsbären och de mörka plommonen. Ett väldigt ungt vin med en syra som får oss att tänka på lingon. Jag vill inte säga att syran är vass, utan endast tydlig och frisk. Tanniner finns här så klart. Det tar ett ordentligt bett i gommen, men gör detta på ett behagfullt sätt. Precis så man vill att ett matvin ska bete sig.
Eftersmaken är medellång och lämnar en liten ton av krossade körsbärskärnor efter sig.
Ett helt perfekt vin till vårt enkla fredagsmys med italiensk pasta.

Vinet är köpt av Winewise för fantastiska 89 kr.

Betyg 4


2 kommentarer:

 1. Visst hade det varit roligt att mynta nytt ord, kanske här:

  http://vinare.blogspot.se/2007/06/vinsafari-i-kpenhamn.html

  ... men en snabb sökning visar att Aftonbladet använde det redan 2005.

  Rutten ser för övrigt föredömlig ut :)

  SvaraRadera
 2. Tänker jag efter så var det nog i din blogg som jag först stötte på uttrycket "Vinsafari". Det var i alla fall inte i tryckt media.Hur som helst så är det ett beskrivande uttryck.
  Jag googlade ordet och kan då konstatera att "Finare Vinare" kommer överst, men att ordet förekommer på många ställen, så ofta att det kan anses vedertaget? När kommer ordet i SAOL?

  SvaraRadera