onsdag 3 april 2013

Påskens amarone.

En påskhelg utan en amarone. No way!! På Långfredagen hade vi vårt sedvanliga besök av några av våra bästa  vänner, C och J. Dom om några vet min vurm för amaronevinet och då lever man upp till sitt ryckte. Vi hann med en liten promenad i snålblåsten innan vi kröp inomhus. Vi började med en rotsellerisoppa toppad med bacon, fortsatte med en skinkstek och avslutade med en chokladdessert.
Vi drack till detta en av de bästa "matamarone" vi känner till.

2004 Vaio Armaron, Serego Alighieri
En av våra favoriter bland amaroneviner när det gäller att kombinera ihop med mat. Vad vi tyckte om 2005 kan du läsa här. Du kan läsa om 2003:an här.

Druvsammansättningen är 65% Corvina, 20% Rondinella och 15% Molinara. Den gamla klassiska.
Vi möts omgående av stark doft av söta mörka körsbär. Björnbär och aningens torkad frukt kompletterad av choklad, några nypor örter och en svag ton av vanilj tränger sig så småningom fram till våra luktorgan. Det är en angenäm och triggande doft.
I munnen dyker de mörka körsbären upp först av alla intryck, efterhand kommer det björnbär, plommon och torkad frukt. En behaglig syra gör att vinet känns fräscht. En laddning med finkorniga och väl avrundade tanniner ger sig tillkänna. Det är nog de påtagliga tanninerna, trots sin mjukhet, som gör Vaio så bra till maten. Kanske också den pigga syran och att sötman (visst finns den) är så tillbakadragen och innesluten i frukten. Eftersmaken är riktigt lång med mörk frukt, härliga örter, mörk choklad och en liten lakrits touch alldeles på slutet.

Vi har nu de senaste åren druckit årgångarna 2003,2004 och 2005. Alla är riktigt bra. Vi har inhandlat 2006, men ännu inte testat den. Vi kommer att göra det någon gång längre fram i vår. Det är också 06:an som är tillgänglig på "Bolaget". Priset ligger på 389 kr. Vaio är en av de bättre amaronevinerna under 400 kronors gränsen. Att den dessutom går att kombinera med många maträtter är också ett plus.


Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar