torsdag 11 april 2013

Rochettevino en Dolcetto d´alba

Vi har under vintern druckit några viner gjorda på druvan dolcetto. De flesta har överraskat oss positivt, så vi testar oss vidare. I april lanserade detta vin.

2011 Dolcetto D´Alba, Rochettevino

Producent är Gianni Voerzio.
I den lilla vinbyn La Morra, sydväst om huvudorten Alba i området Piemonte, hittar du Agriviticola Gianni Voerzio. Den lilla familjefirman driver här sedan århundraden en vingård.
Fram till 1986 drev Gianni och hans bror Roberto den här gården tillsammans. Dom har numera gått skilda vägar. Gianni driver vingården (13,5 ha) tillsammans med hustrun Franca. 
Vi smakade deras barolo "la serra" av årgång 2004 förra året.

Från våra glas snirklar sig en tydlig doft av körsbär. Ingen stor och stark doft utan mer lite försiktig. Visst finns här lite mer än bara körsbär: svaga toner av örter, lite nypon och aningens blommor.
I munnen får vi ett ungdomligt och friskt vin. Även här dominerar körsbären, men nu kompletteras de av lite mörkare bär: blåbär, slånbär och tranbär. Några nypor av färska örter är ditlagda. Lite lingon med hygglig syra. En viss blommighet (viol) kan vi skönja. Lite kort i eftersmaken, men ändå såpass att det tillkommer en mineralktig ton.

Det är inget fel på den här Dolcetton. Den smakar bra, men jag går inte igång på den. Jag kan inte sätta fingret på vad det är. Något så luddigt som att jag inte inte finner charmen hos vinet eller dess själ. Mmmmm?

Den är precis som Dolcetto ska vara dvs enkel och rakt på sak. I huvudsak ett vin till den vardagliga maten, men just den här triggar inte igång mig på samma sätt som RoagnasPeccheninos eller Domenico Clericos.Vinet är köpt(99136) på SB för 129 kr.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar