tisdag 9 april 2013

2008 Langenlois Käferberg, Loimer

På lördagsmorgonen plockade vi fram två krabbor ur frysen samt några bitar kummel. Lördagen fortskred som lördagar vanligtvis gör i Vintankarhemmet dvs förmiddagen ägnades åt telefonkonferens för att snickra ihop veckans V75-system. Långpromenad på Näsbokrok och den här lördagen slösades det med solsken.
Eftermiddagen fylldes med att se travloppen och hur vårt genialt utformade V75-system föll i småbitar.
Krabban rensades och blev till en läcker sås. Kummeln grillades och en smarrig rosmarinpasta blev tillbehör.

Ur källaren hade vi plockat upp ett vin från Österrike. Det här är ett vin som jag inte vet så mycket om. Det var länge sedan vi drack ett vin från Österrike. Nyfikna är vi på hur det ska smaka.

2008 Langenlois Käferberg, Loimer

Vinmakare är den alltmer framgångsrike Fred Loimer.
Vinet är gjort på druvan Gruner Veltliner.

Färgen är halmgul.

I doften hittar vi friska toner av äpple, citrus, vita blommor och tämligen gott om mineraler med en svag kryddighet. Doften är lite blyg och försiktig till en början, men tar sig alltmer desto längre vinet är i glasen.
En trevlig och tilltalande doft.

I munnen får vi ett torrt och friskt vin som andas en viss ungdomlighet. En viss rondör finns där trots allt.
Här blandas elegans och smaker på ett inbjudande sätt.
Lite äpple och citrus noterar vi inledningsvis, dessa ger vinet en frisk syra. Lite tropisk frukt, vita blommor och gott om mineraler ger vinet en stark karaktär. Här finns också en del örter/kryddor som hottar upp vinet. I svansen noteras en liten beska som för våra tankar till blodgrape.
Gott så det förslår! Vi har en flaska kvar. Faktiskt den enda gruner veltliner vi har i källaren. Vi frågor oss varför? Och lovar samtidigt bättring.

Betyg 4

Inhandlat på SB för 249 kr någon gång under 2010. Just nu finns inte det här vinet tillgängligt, men håll utkik om det dyker upp i en annan årgång. Det kommer vi att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar