Förrätten bestod av lite gåslever och till detta dracks en champagne.
Paul Déthune Blanc de Noir.
Vi har här en champagne gjort på enbart Pinot Noir druvor.
Producenten finns i byn Ambonnay i kanten till "Montagne de Reims". Du som vill läsa lite mer om producenten kan klicka här.
Det doftar av röda bär, lite citrus och en hel del bröd. Lite mineraler och någon liten krydda tycker vi oss skönja i bakgrunden.
De röda bären dominera initialt i smaken, framför allt är det hallon och smultron. Citrusen drar åt blodgrape. En svag ton av vanilj finns där också. Moussen är fin och ger nästan ett litet gräddigt intryck. Till sist anar vi oss till ett inslag av nötter och aningens honung i den medellånga eftersmaken.
Gott!!
Betyg 4
Brodern hade lyxat till det och bjöd på grillad oxfilé, potatis- och fänkålsgratäng samt därtill en kall örtsås. Sallad som tillbehör gjorde att anrättningen blev färggrann.
Nu över till de röda. Brodern hade plockat fram en pinot noir från Nya Zeeland.
2008 Pegasus Bay.
Vi befinner oss i Waipara Valley. Vi är på den nordliga delen av Sydön ca 30 min bilkörning från Christchurch. På sin hemsida skriver dom så här: Pegasus Bay is an accredited member of the NZWG sustainable viticulture program and are firm believers of using natural methods to combat pests and diseases rather than the application of unnecessary pesticides and herbicides.
Vi drack den här i höstas och var alldeles överväldigade.
Den är precis lika fantastisk idag. Det är helt klart ett av våra topp fem pinot-noir-viner.
Det doftar av smultron, körsbär och tydliga örter/kryddor.
Aningens regnvåt jord finns i bakgrunden. Elegant och läckert.
I munnen får vi en kompott av hallon/smultron/körsbär och jordgubbar. De här röda bären ger en fin och läcker syrlighet åt vinet. Strax därpå fylls det på med örter och peppar. Finlemmade och stabila tanniner ger sig raskt tillkänna. Eftersmaken är lång och där dyker det upp choklad, lite blommor, lakrits och lite blygsamma toner av ek. Den röda frukten finns med hela tiden. Elegant och smakfyllt på en och samma gång.
Betyg 5-
329 kr kostar vinet i beställningssortimentet, dessvärre levereras det endast till Systembolag i Blekinge och Skåne.
Broderns andra bidrag var ett Bordeauxvin.
1998 Chateau La Grave A Pomerol
Vinet är en blandning på druvorna Merlot och Cabernet Franc.
Betyg 4+
Vinet släpptes på SB i december 2010 och kostade då 599 kr. På SB idag finns några ströhalvflaskor (2006) och i beställningssortimentet finns helflaskor. Även om vinet var bra så passar vi på fler köp.
2000 Bosque des Papes Cuvée Grenache.
I doften hittar vi lite torkad frukt, en hel del örter, tobak och lite läder. Ett lite murrigt drag vilar över doften. Till en början är doften mycket svag, men tar sig ju längre kvällen lider, men stor blir den aldrig
I munnen nås vi av ett vin som känns fullmoget på gränsen till att vara över kanten. Frukten består av mogna jordgubbar, körsbär och plommon. Gott om örter finns det och tonen av saltlakrits är tydlig. Eftersmaken är medellång och där känns det mer som torkad frukt. Örterna och lakritsen tar för sig alltmer, men det tillkommer nypon, choklad och kaffe. De tanniner som finns är mjuka och lena, men på retur, vilket gör vinet mjukt och nästan inställsamt.
Det är inte utan att en viss besvikelse infaller. Vi gillar viner från Ch9dP och vi har alltid höga förväntningar på dessa viner, men det här vinet levererar inte. Vinet är inte alls dåligt. Det är bara det att vi förväntat oss så mycket mer.
Betyg 3+
Det här vinet inhandlades i februari 2012 på SB. Priset var då 349 kr och flaskorna tog slut fort.
Pegasus Bay låter mycket intressant. Tack för tips!
SvaraRaderaVore kul att höra vad du tycker!!
RaderaJC