söndag 31 mars 2013

Barbaresco Montefico 2006

Skärtorsdagens firande fortsatte på kvällen.. Brodern stod för maten: en liten bit gåslever till förrätt, helgrillad oxfilé med potatisgratäng.Vi bröder bidrog med två röda viner var till en liten vinprovning.
Ett av vinerna är värd en egen bloggpost.

Vi fick ett mejl i mitten på december 2011 från Roagna att de tagit fram en "Cassa Mista" med godsaker. Vi blev verkligen sugna på den här lyxiga varianten och efter mejlkontakt med Gabriel(Bristly) så meddelade han att det skulle bli möjligheter att beställa denna under våren 2012. Vi gjorde så i form av en privatimport och fick förskottsbetala 30% till vårt lokala SB. I maj kunde vi hämta ut vår låda.

Du som vill läsa om ett möte med Roagna kan göra detta på bloggen Finare Vinare. Vi har under snart ett års tid petat lite på lådan och nyfiket frågat oss: var kan vi börja? Vi vet ju att det är vin med lång levnad och det gäller att inte dricka dom för unga. Vi har haft en del mailkorrespondans med Gabriel och slutligen landade vi att Montefico, skulle bli den som först skulle prövas.
2006 Barbaresco Montefico, Roagna.
Nebbiolo till 100% så klart. Medelåldern på stockarna är 50 år och kommer från vingården Montefico, där Roagna förfogar över 0,24 ha. Vi är då ca 500 m från byn Barbaresco. Roagna använder vare sig kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsling. Här används endast en del svavel och kopparbaserade hjälpmedel.
Barbaresco Montefico
Roagnas andel av Montefico
Vinet har legat 4-6 år på medelstora fat av fransk- eller slovonskek

Vi möts av en doft som lite försiktigt närmar sig oss. Vi noterar omedelbart att här finns ett flertal doftaromer. En röd frukt av körsbär, lingon, aningens hallon och röda vinbär, men mitt i den röda frukten finns en del lite mörkare toner av mörka körsbär, slånbär och blåbär. Ett skimmer av rosor och violer cirkulerar runt i doften. Vi anar oss också till lite läder, tobak och målarlåda. 
Det är dock i gommen som det här vinet ger full valuta. Lite stramt och slankt, men samtidigt ytterst elegant. Syrliga körsbär är det första vi tänker. Mer röd frukt: lingon, röda vinbär och aningens hallon.
De florala intrycken från doften i form av rosor och violer ligger och puttrar i bakgrunden. Syran är frisk och ungdomlig. Rejäla tanniner ger ett bra bett i gom och tunga, men förvånar oss med att göra detta på ett inte alltför utmanande sätt. I den långa eftersmaken kommer finkorniga mineraler fram och bildar med den röda frukten en fantastisk avslutning. 
Jag läser vad jag skrivit och skriver om, men blir ändå inte nöjd. Jag kan inte få ner på papper den känslan det var att dricka det här vinet.
Detta är den bästa barbarescon vi på Vintankar druckit. Vi har tidigare hållt Roagnas Pajé som nummer ett, men nu är det Montefico 2006. Det här vinet kommer med all säkerhet att hålla tio kanske tjugo år till. En del utveckling finns det säkert också, men det är förvånansvärt tillgängligt idag.

Vad varje enskild flaska kostar i boxen "Cassa Mista" framgår inte, men sedan dec finns Montefico 2006 i Bolagets beställningssortiment och då är priset 649 kr flaskan. Detta är naturligtvis väldigt mycket pengar för en flaska vin, men det är ett exceptionellt bra vin. Mitt råd blir: "spara in på krogbesöken eller avstå några andra inköp på Bolaget den närmaste tiden och handla Montefico 2006".

Betyg 53 kommentarer:

 1. Gah! Min favorit sedan han besökte Sverige den där beryktade kvällen, tror inte jag fattade vad jag fick smaka den kvällen. Men det var bra. Mycket bra.

  Fingrade även jag på shoot-knappen när Bristly tipsade men gjorde en snabb kalkyl på miniräknaren... pjuuh.

  Finns några poster om Roagna: http://wctc.se/amne/roagna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kollat din länk. Otroligt fina bilder. Och visst är det så att man blir ressugen.

   JC

   Radera
  2. Jepp, det suget finns alltid..

   På såna där ställen är det bara att ställa in skorna och kameran.

   Radera