fredag 29 mars 2013

Champagnelunch på skärtorsdagen

Vi hade mycket att fira på skärtorsdagen. Brodern från norr fixade det mesta med lunchen: räkor, purjolökspaj, laxrullar mm
Mitt bidrag blev löjrom från Kalix och två sorters champagne.


Vi hittade en vrå vid en av husvinklarna där solen gassade på och där det dessutom var helt vindstilla. Vi fick en föraning att det faktiskt finns något som kallas vår. Vi bestämde oss raskt för att det nu var dags för årets första champagne utomhus.

Gosset Grand Rosé.
Den är gjord på druvorna 56% chardonnay och 44% pinot noir.
Vi har skrivit om den här och här. Varje gång levererar den på toppnivå. Så även denna gång.
Det doftar av friska röda äpplen, som kombineras med lite röda bär (smultron och hallon). Det finns även en liten brödaktig ton.
I munnen är det de friska röda bären som omfamnar oss först. Hallon, smultron och röda vinbär. Mmm gott. En mycket frisk champagne med en bra syra, som kommer från de röda äpplena vi kände i doften. En lång eftersmak fylld av mineraler, snäckskal och en touch av blodgrape.
Med ett sådant här glas i handen, tillbkalutad i solgasset känns vare sig våren eller sommaren lång borta.

Priset på SB ligger på 459 kr. Värt varenda krona, särskilt då det en dag som denna får oss att känna vår och sommar inom räckhåll.
Betyg 5
2004 Hatt et Söner. Le Grand-Père.
Vingården klassificeras som Premier Cru, täcker flera hektar av Mont-Aimé-marken och ligger i champagnebyn Bergères-les-Vertus i Côte des Blancs. Jag drack deras standardcuvée i höstas och då skrev jag så här.
Idag är det deras prestige champagne som vi tar oss an.
En champagne på 100% chardonnay.
I doften känner vi lite finstämda toner av röda äpplen. Gott om citrus som drar mot blodapelsin, nötter samt små vita blommor. En svag brödaktig ton anar vi oss till.
I gommen får vi en torr, ungdomlig champagne. Inte knastertorr men ändå rejält torr. Citrus och röda äpplen är det första vi tänker på. En stor mineralaktig ton. Lite nötter och rostat bröd finns det också lite inslag av. Eftersmaken är hyggligt lång och där blir mineralerna tydligare och till slut framträder också en del exotiska frukter.
Gott är det!! Ett riktigt bra ackompanjemang till vår lunch.
Problemet är priset. Den här kostar 899 kr. Visst tusan är den här riktigt god, men frågan är om den är värd dubbla priset mot de champagner vi annars dricker?
Ja, den når inte upp till Gossets Grand Rosé, som man nästan kan köpa två flaskor av för samma pris.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar