måndag 11 mars 2013

Roccolo Grassi Superiore

Till förra veckans CL-matcher nöjde vi oss med en Superiore, men inte vilken som helst. Det blev en från Roccolo Grassi. I vårt tycke en av de fem bästa producenterna i Valpolicella.

2007 Valpolicella Superiore, Roccolo Grassi.
Vi har skrivit en del om Roccolo Grasso och de sympatiska ägarna syskonen Marco och Franceska Sartori bl a vid ett  besök våren 2011.


Druvblandningen är den samma som i deras amarone och recioto dvs 60% Corvina, 15% Corvinone och 20% Rondinella och 5% Croatina.

Det doftar av mörka, söta körsbär, lite torkad frukt och en hel del örter. En svag ton av mocca uppenbarar sig på slutet.
Det här är supergott och bra mycket bättre än många av de billiga amaroneviner som finns på SB. Vi förstår varför vi hävdat att denna superiore endast överträffas av Quintarellis.
Vi var rent lyriska när vi drack den här i somras. Det har inte hänt så mycket sedan dess dvs den är precis lika fantastisk nu som då.
De söta mörka körsbären från doften går igen i smaken. Mörka plommon och torkad frukt ansluter tidigt i smakpaletten. Lägg därtill lite örter och mörk choklad så är bilden nästintill klar. Pigg syra, sammetslena tanniner och en redigt lång eftersmak gör det här vinet bra till maten och strålande på egen hand.
Vi har några flaskor kvar i källaren (tack o lov). En i halvåret blir nog lagom även om vår uppfattning är att vinet säkert klarar flera år i källaren.

Vi betalade 20 euro när vi köpte våra flaskor på gården våren 2011.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar