torsdag 7 mars 2013

Nya Zeeländsk Pinot från Clos Henri.

Vi stannade kvar ytterligare en dag på Öland efter vår formidabla middag på Halltorps Gästgiveri. Öland visade upp sig från sin bästa sida. Flera plusgrader och soligt. Vi inhandlade några lammytterfiléer från Runstens Gård för att ha till kvällens måltid. Eftermiddagen tillbringade vi hos hustruns bror. Fikade, pratade, såg på Herrstafetten på skidor och hade trevligt i allmänhet.

Hustrun och hennes syster tillagade lammfiléerna och serverade dom med en potatisgratäng. Vi hade med oss en Pinot Noir från Nya Zeeland.

2009 Pinot Noir, Clos Henri.
Producent är Clos Henri i Marlborough, Nya Zeeland. 
Henri Bourgeois, välkänd profil från byn Chavignol i appellationen Sancerre, köpte på nittiotalet 90 hektar mark runt en flodbädd i det nyzeeländska Marlborough-distriktet och där har han låtit bygga upp en helt ny egendom från grunden. De odlar i huvudsak Pinot Noir och Sauvignon Blanc.
Färgen är helt transparent.
Det doftar av hallon, lite jordgubbar, en del örter och lite våt jord. Vi sniffar lite till och hittar efter ett tag nypon, röda vinbär och aningens läder. Den här doften gillar vi.
I gommen får vi ett slankt vin, ja nästan lite tunt. Mogna hallon och jordgubbar, några försiktiga nypor örter. Syran är pigg och drar mot lingonhållet med inslag av röda vinbär. Eftersmaken är lite kort och där dyker en liten ton av vanilj upp. Snällt och lättdrucket. Inget fel i det, men lite mer karaktär hade suttit bra.
Våra förväntningar var stora på det här vinet och det lever inte riktigt upp till dessa. Det här är absolut inte något dåligt vin, men för de 239 kr vi betalade hade vi förväntat oss lite mer.

Betyg 4-

Karaffer kan se ut på olika sätt. Av systern fick vi reda på att inom vården associerar man till något annat än vinkaraff. Själv tycker jag den är både originell och läcker.Vår flaska är köpt via SB och deras beställningssortiment för 239 kr. Det verkar av SB:s hemsida endast finnas årgång 2008 och den kostar 269 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar