tisdag 26 mars 2013

Fyra italienare

Brodern från norr har anlänt till västkusten för påskferier. Vintankars uppgift den första dagen är att fixa lite att äta samt en vinprovning. Vi plockar upp fyra italienska rödviner från året 2006 ur vår källare.
Vi har inhandlat lite charkuterier från Ostbutiken i Mölndals Bro.
Lite tilltugg till själva provningen får agera förrätt. Min favorit är tryffelsalamin.


Jag lämnar infon att vinerna är från samma land, samma år och fyra olika druvor.. Det gissas på Italien redan innan dom smakat på vinerna. Det är alldeles uppenbart att de känner mina preferenser, men året prickar dom inte.
Barberan har dom svårt att placera, men de övriga prickar dom rätt på dvs rätt druva. Rätt producent? Nä, ingen av oss sådana konnässörer.

Vi provar vinerna en andra omgång till huvudrätten: Coq au vin. Lagat enligt recept från Julia Child, som vi upptäckte i den småtrevliga filmen Julie & Julia.

2006 Casa dei Bepi.
En av våra amaronefavoriter alla kategorier. Vivianis prestigeamarone levererar som alltid. Vi skrev om den här amaronen i höstas. Den lilla invändningen vi hade då om alkoholen är borta redan nu. Det här är amarone när det är som bäst: mörka körsbär, björnbär, mörk choklad, några nypor örter, lite torkad frukt och en lång utdragen eftersmak. Elegans, komplexitet och kraft allt på en och samma gång.
Kvällens vinnare till förrätten och inte minst till hårdostarna efter huvudrätten. Den funkar riktigt bra även till Coq au vin, men där blev Barolon och Brunellon något vassare.
Betyg 5

2006 Barolo Cerrati, Cascina Cucco
Den här drack vi årgång 2005 av i februari. Vi gillar 2006:an bättre. Det här är en underbar Barolo. En viss stramhet har den, vilket visar på pigga tanniner, men de är rejält avrundade och ger endast ett litet behagligt bett i gommen. Det doftar av hallon, körsbär, lite mandlar samt en del svårbestämda kryddor. Ingen stor svulstig doft utan mer försiktig, ja nästan lite blyg, men ändå väldigt tydlig. Sist men inte minst finns här några stänk av rosor, violer och unset tryffel.
I munnen får vi ett förhållandevis slankt vin med trevliga röda bär som första markör. Syran är frisk och tanninerna är finkorniga, avrundade och ger sig tillkänna på ett behagfullt sätt i gommen. 06:an är betydligt mer tillgänglig är den 05:a vi drack i februari.
Bakom den röda frukten ligger en del örter, choklad och ett litet, litet floralt inslag. Den här barolon är helt drickfärdig idag och riktigt, riktigt bra. Vi betalade 174 kr + frakt då vi köpte den från Carlo Merolli.
Betyg 5-

2006  Brunello di Montalcino, Campogiovanni, San Felice


Det första vi slås av i doften är den röda frukten: hallonkörsbär och röda vinbär. Ett litet mörkt inslag av frukt finns där också i form av björnbär. Den mörka tonen förstärks av en multnande hög av höstlöv. Liten ton av viol, en del örter och svaga dofter av fat och läder kan vi också notera. Till en början är doften diskret, men den tar sig allt mer under kvällen.
I munnen ger vinet en känsla av ungdomlighet. Det första vi noterar är en röd syrlig frukt av körsbär/vinbär, men den övergår ganska snart i mörkare toner när de solmogna björnbären gör entré. Körsbären blir allt mörkare med en litet uns av sötma. Här finns gott om örter, aningens choklad och kaffe. Syran är tydlig utan att bli påträngande. Tanninerna ger ett rejält bett i gommen. Eftersmaken är lång och där spelar körsbären (de mörka) huvudrollen, även om örterna hela tiden dansar med och så avslutas det hela med en liten ton av sötlakrits. Riktigt bra till maten. Lite tuffare på egen hand. Brodern håller det som en av kvällens favoriter, men för mig är det nummer tre. Inköpt på SB för 299 kr.
Betyg 4+

2006 Barbera D´Alba, Roagna


Den här barberan drack vi för två år sedan. Det är naturligtvis en svår uppgift att ställas mot ovanstående giganter, men den klara det riktigt hyfsat. Visst är det lite enklare och mindre komplext, men som vardagsvin gör det verkligen sitt jobb.
Doften går åt det mörka bärhållet till: mörka körsbär, björnbär och slånbär. En lätt animalisk touch och lite finlemmade örter.
Smaken domineras av körsbär. Lite krossade körsbärskärnor ger vinet en trevlig kärvhet och en tilltalande bitterhet. Syran är påtaglig utan att vara ansträngande och skickar associationer till lingon. Det finns gott om tanniner, som är hyggligt avrundade och ger en liten påminnelse i gommen om sin existens. I eftersmaken kommer lite plommon och några väl tilltagna nypor av allehanda örter.
Ett riktigt bra vardagsvin. Det här var vår sista 06:a. Nu finns 07:an i beställningssortimentet. Den ska vi lägga en order på. 199 kr är ett bra pris tycker vi.
Betyg4(+)


Fyra olika druvor, vindistrikt och producenter.
Vi hade lite olika uppfattningar om kvällens vin, men för Vintankar är det "Casa dei Bepi" som är nummer ett. Sedan spelar det en stor roll till vad du ska ha vinet. Det finns många maträtter där jag föredrar att dricka Cascina Cuccos Barolo Cerrati.
Man behöver ju faktiskt inte välja. Barolon till maten och amaronen efter maten eller till ostarna.

2 kommentarer:

 1. Prova gärna några ostar från affären Gudagott på mariaplan. De har ostar från österlen (wilhelmsdalsost) och några andra osttillverkare. Väldigt goda.

  SvaraRadera
 2. Det är en liten omväg för mig att ge mig bort till Mariaplan. Jag har desto närmre till Mölndals Bro.
  Jag har har lagt in Mariaplan och Gudagott i mitt extraminne(telefonen), så är jag någonstans i närheten så visst ska jag göra ett besök.
  Tack för tipset.

  JC

  SvaraRadera