tisdag 5 mars 2013

Givry 1er Cru "La Grande Berge", Domaine Mouton

Det är inte så ofta som det dricks Bourgogne i Vintankarhemmet, men i förra veckan var det dags. Vi har inte lärt oss att uppskatta dessa viner, utan vi har ofta föredragit Pinot Noir från Nya Zeeland. Den här gången blev vi positivt överraskade.

2007 Givry 1er Cru "La Grande Berge".
Producent är Domaine Mouton. Dom har 12 ha vingårdar i Givry och Givry 1er Cru. Vingården, La Grande Berge, är bara på 1 hektar. Vinstockarna är mellan 25 och 58 år gamla.
Vinet har legat på franska ekfat i 8 månader varav 40 procent nya. 


Vi nås av en trevlig, liten försiktig doft, som snirklar sig upp till våra luktorgan. Den ljusa frukten i form av hallon, smultron och jordgubbar är vår första tanke. Efterhand så nås vi också av lite örter, trevliga fat och daggvåt jord. Det är så här vi vill känna PN-doften dvs inte alltför omslutande utan mer sirligt tilltalande.
I gommen får vi ett vin som känns väldigt drickmoget. Vinet är rätt så slankt. De röda bären från doften återkommer i smaken med toner av hallon och jordgubbar. Hyggligt med örter noterar vi. En fin syra som skänker såväl friskhet som fräschhet och för tankarna åt lingonhållet. En del fat finns det som påminner oss om fatlagringen, men den har mestadels omfamnats av frukten och blir därmed inte alls störande. Eftersmaken är tämligen lång och där samsas bären, örterna/kryddorna med kaffe och chokladen
Oj, vad det här påminner om Nya Zeeländska  pinotnoirviner.
Vi gillar verkligen det här vinet. Lättdrucket är det, men har ändå en bra egen karaktär. Med detta sagt så finns det ändå en tanke i vårt bakhuvud att vinmakaren sneglat på PN-viner från Nya Zeeland och försökt göra något publikvänligt utan att ge alltför mycket avkall på de egna ambitionerna.

Det är snart tre år sedan vi inhandlade den här flaskan på SB för 189 kr. Kanske inte ett fynd, men ett förbaskat bra pris på ett riktigt gott vin.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar