onsdag 27 mars 2013

GR-174 ett vin från Priorat.

Spanska viner har varit satt på undantag hos Vintankar, varför vet jag egentligen inte. Några Priorat-viner blir det varje år och någon enstaka Rioja. Häromkvällen blev det ett Prioratvin.

2008 GR-174
Producent är Casa Gran del Siurana. Vinet har fått namn efter vägen som korsar Priorat. Vill du veta mer om producenten så hittar du det på importörens hemsida.
Vinet är gjort på druvorna 35% grenache, 35% cabernet sauvignon och 30% carignan. 50% är lagrat nio månader på franska ekfat, resterande är oekat.


Det doftar av skogshallon, lite körsbär, mörka plommon och åtskilligt av örter. Lite svaga toner av vanilj känner vi också. Ingen stor doft, men ändå trevligt inbjudande.
I munnen kommer omedlbart lite skogshallon, solmogna björnbär, lite plommon och några grabbnävar örter. Det första intrycket är positivt. Eftersmaken domineras mer av örter och lakrits än av frukten. Lite vanilj och choklad finns där och lättar upp smakintrycken. På sluttampen ett litet floralt inspel. Tanninerna är försiktiga, rejält avrundade och ger en liten snäll påminnelse i gommen. Syran är pigg så här första dagen.


Alkoholen på 15% är totalintegrerad i frukten.
Första kvällens intryck är riktigt hyggligt. Inget stort vin, vilket man så klart inte kan förvänta sig för de 119 kr vi betalade, men ändå gott till såväl maten som på egen hand.

Knappt halva flaskan får stå svalt i två dagar innan vi häller upp två nya glas.
Nu är en del av den spänstiga frukten borta och örter och lakrits tar överhand. En klar besvikelse.

Detta var vår sista flaska av 2008:an och vi anar att den nog paserat toppen. Nu är det årgång 2011 som finns på SB och den kostar 129 kr.

Vi sätter betyg utefter hur vinet uppträdde första dagen.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar