torsdag 28 mars 2013

Le Tense vs Azelia

Brodern bjöd på lite grillat med pasta och ädelostsås härom kvällen. Framför tallrikarna stod två glas med rött vin.
Vi hamnade på nebbiolodruvan, men kom inte längre än så.

2009 Le Tense Sassella
Ett vin från Valltelina i Lombardiet gjort på nebbiolo eller som druvan kallas där chiavennaska.
Producent är Nino Negri. Vi testade för snart ett år sedan just Le Tense och ett annat vin från Valtelina. Hur det gick kan du läsa här.
Druvorna till detta vin skördas från firmans egna vingårdar i kommunen Sassella i Valtellina Superiore. Musten har jäst på rostfria tankar under temperaturkontroll. Vinet mognar sedan 12 månader i slavonska botti (1/4) och i franska eller amerikanska barriquer (3/4). Därefter får det fyra månader i flaska innan det når marknaden.
Doften är svag till en början, ganska så sluten och vinet behöver tid i glaset för att komma tillskott doftmässigt. Vi känner lite körsbär, nypon, rosor och en svag arom av örter. Någon stor utvecklad doft blir det inte, men det som känns är trevligt, tilltalande och inbjudande.
Smaken är med på noterna omedelbart. En stram inledning med en syrlighet som för tankarna till lingon. Hyggligt med tanniner som biter till i gommen. Detta görs på ett trevligt sätt och inte på ett ansträngande sätt. Efter en liten stund dyker körsbären upp. I mellanpartiet finns ett floralt inslag och en liten kryddighet. Eftersmaken är medellång och där samsas körsbär och örter på ett gott sätt. I svansen känner vi lite toner av fat.
Ett stabilt och hyggligt vardagsvin, som passar bra till lite enklare rätter.
Priset på SB är 133 kr och det är vinet verkligen värt.
Betyg 4

2010 Nebbiolo Langhe, Azelia
Ett vin som till 100% är gjort på druvan nebbiolo. Producent är vingården Azelia, som drivs av Luigi Scavino.
Just de här nebbiolodruvorna kommer från Castiglione Falletto, Serralunga D´Alba. Vinstockarna är runt 20 år gamla. Här är inga ekfat inblandade utan endast tankar av rostfritt stål. Den årliga produktionen av det här vinet är 9 800 flaskor.

Vi möts av en trevlig doft av hallon, en hel del nypon, lite körsbär och en svag ton av örter. En obestämd arom av blommor cirkulerar i bakgrunden. Doften från Azelias Langhe Nebbiolo är tydligare och lite större än doften hos Le Tense.
I munnen får vi ett ungt, slankt och lite stramt vin. En bra syra för oss till syrliga körsbär med inslag av tranbär, lingon och faktiskt lite granatäpple. I mellanpartiet dyker det upp en del hallon med en viss sötma. Tanninerna är rejäla och känns i gommen utan att för den skull vara överdrivna. Eftersmaken är medellång, frukten får här sällskap med örter och alldeles på sluttampen lite lakrits.
Lite mineraler och blommor finns där någonstans.
Ett gott vin och ett vin i bra balans.
Vinet har dessvärre tagit slut på SB. Det kostade 169 kr då det släpptes i höstas.

Betyg 4

Vi sammanfattar detta som två väldigt bra nebbioloviner. Doftmässigt är det en klar seger för Azelia. Smakmässigt är det jämt skägg mellan dessa båda viner. Vi fyra runt bordet kan inte enas om vilket vi föredrar, men jag har trots allt fastnat för Azelia. Det är inte bara doften, utan jag finner det något mer elegant och komplext. Azelia är som sagt slut och här får man hålla utkik efter när nästa årgång lanseras. Le Tense finns däremot på ett flertal av landets Systembutiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar