tisdag 12 mars 2013

Brigante Pinot Nero

Jag köpte för några veckor sedan tre årgångar av Cascina Cuccos Barolo Cerrati från den danske vinhandlaren Carlo Merolli. Jag passade samtidigt på att få med lite andra viner. Jag rådgjorde med BV-Ingvar och då blev det bl a  en flaska Pinot Nero.

2006 Brigante Pinot Nero Langhe Rosso DOC Cascina Baricchi
Vi befinner oss i Piemonte. Gården ligger på Langhekullarna i närheten av byn Neviglie  inte så långt från Barbaresco. Vi befinner oss ca 5 mil sydost om Turin.
Druvan är till 100% Pinot Noir. Vinet har fått två år på franska ekfat "allier", endast en liten andel nya fat, därefter ytterligare två år på flaska innan det når marknaden.


Färgen är brunröd, med viss möda kan vi säga transparent.
Det doftar av körsbär, lite tunn arom av skogshallon och en hel del örter. Vi anar också lite smultron och en del florala inslag(nyponros och violer). Vi följer vinet hela fredagskvällen och tar sista slatten på lördgaskvällen. Doftmässigt håller vinet ihop bra. Dag två är örterna tydligare och det har tillkommit nyanser av farin, kola och rostat kaffe. Vi gillar doften, framförallt första dagen. Vi känner inte så mycket likheter med andra pinotviner vi druckit.
Smaken domineras av syrliga körsbär, lite lingon och några nypor kryddor. Lite mer röd frukt i form av hallon och jordgubbar finns där, dock på ett varligt och försiktigt sätt. Gott om kryddor och örter känner vi. Det tar en liten stund, men så dyker där upp en trevlig lakritsrem. Syran är frisk utan att vara särskilt vass. Små finlemmade tanniner tar ett litet behaglig grepp i gommen. Eftersmaken är medellång och där blir lakritsen mer tydlig, men får samsas med körsbärskärnor och en del fat ingredienser: farinsocker, rostat kaffe och choklad.


Vinet förändras smakmässigt marginellt under de två dagar vi njuter av vinet, möjligen blir kryddor/örter och lakrits mer framträdande dag två. Tanninerna är  än mer mjuka den andra dagen.
Vinet funkade bra till vår enkla pastarätt på fredagskvällen och var kanske än mer tilltalande på egen hand.

Ett enkelt och trevligt vardagsvin, som inte har så många likheter med andra pinot-noir-viner vi druckit. Med detta sagt så lämnar vinet oss med en behaglig känsla och vi är glada att vi har ytterligare en flaska. Detta är enligt oss inget lagringsvin, så ett lämpligt tillfälle fram i sommar......

Priset är 124 MUK dvs lika mycket oavsett svenska, danska eller norska kronor, som du betalar med.

Betyg 4-

Avslutningsvis ber jag dig käre läsare att titta på den översta bilden. Den lilla figuren i mitten på vinetiketten väckte mycket trevliga minnen hos mig.
Vem tycker du att figuren liknar? Vilken bokassociation får du?

Det först rätta svaret kan påräkna ett glas vin på någon av Göteborgs vinbarer, då vederbörande besöker Gbg.

2 kommentarer:

 1. Hej och tack för mycket trevlig läsning i denna blogg! Bilden väcker starka associationer till snusmumriken ifrån mumintrollen, vill minnas att det i någon av de äldre böckerna finns en näst intill identisk bild där snusmumriken vandrar bort i solnedgång och kastar en skugga efter sig.

  Med vänlig hälsning,
  Petter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar bloggen.
   Precis den bilden fick jag i huvudet med Snusmumriken som vandrar bort i solnedgången.
   "Vem ska trösta Knyttet" vill jag minnas att den heter.
   Otaliga gånger läste vi den för barnen.

   Vi ditt nästa besök i Gbg så bjuder jag på ett glas vin på någon av stadens vinbarer.

   J-C

   Radera