söndag 14 april 2013

Boca, Le Piane

Vinbloggarna  Italienska VinerLessrof och Finare Vinare har hejdlöst hyllat ett vin från norra Piemonte. Det är klart att det då uppstår en nyfikenhet att det där vill vi också prova.
Vi gick in på Italienska Magasinets hemsida och gjorde några beställningar. Det är första gången vi köper av den här internethandlaren. Efter dryga två veckor får vi ett samtal från en bensinstation i Horred (ca 3 mil från oss), som meddelar att dom har ett paket till oss. Detta stämer inte riktigt med leveransvillkoren på hemsidan, så jag mailar IM om det är något jag missförstått. Mindre än en timma senare blir jag uppringd av IM. Dom beklagar att något gått fel. Jag får två alternativ att antingen vänta ytterligare ett par dagar innan det kan köras ut till mig eller att jag själv hämtar vinet och då får jag tillbaks fraktavgiften. Bra service!! Jag väljer att hämta vinet.2006 Boca, Le Piane
I den fjällnära delen av Piemonte finns sju små egna appellationer: BocaBramaterraFara,GattinaraGhemmeLessona och Sizzano.Inte så långt därifrån finns: Carema och Erbaluce.

Det här vinet kommer från Boca. Det är gjort på i huvudsak nebbiolo, men med lite vespolina och bonarda. De två senare druvorna har vi ingen erfarenhet av.
Vinmakare är Christoph  Kunzli och detta är hans toppvin. Druvorna kommer mestadels från yngre stockar. Vinet har legat på 25 hl bottis runt 18 månader och sedan på flaska lika länge innan det når marknaden.

Vi provar vinet under fyra dagar.

Dag 1.
Vi häller upp två glas. Sätter på korken och förvarar flaskan svalt.
Doften den här första dagen är svag. Vi anstränger oss och tycker oss då känna mörka körsbär, slånbär, lite mineraler, järn och mörk choklad. Aningens viol.
I munnen får vi ett vin med totalt dominerande tanniner. Det biter i gommen och tungan skrynklar ihop sig. Nästintill omöjligt att dricka på egen hand. Något bättre till maten blir det. Vi tycker oss, under ytan av tanniner och en skarp syra, känna slånbär, mörka körsbär, mörk choklad, kaffe och pinjeträ.
En besvikelse infinner sig. Besvärliga tanniner, men vi känner att det finns attribut under ytan som är tilltalande och som vi vill komma åt. Men icke ikväll.

Dag 2
Inte så mycket har hänt, kanske börjar doften släppa till. Tanninerna bråkar fortfarande med oss. Vinet är svårtillgängligt, men precis som dag 1 känner vi att här finns en massa trevliga saker bara tanninerna kan lugna ner sig.

Dag 3
Drygt halva flaskan gick åt under våra tester dag ett och två. Vi låter flaskan stå med korken på och i den svalaste delen av vårt hus. Vi häller ånyo upp två glas. Väldigt spännande är det att sticka dit nosen och se om det vi anat oss till också har börjat krypa fram.
Ta mig tusan här har det hänt grejer.
Vi möts nu av en tillmötesgående doft, där det vi tyckte oss känna dag 1 möter upp våra förväntningar.
Mörka körsbär och slånbär. Gott om mineraler, lite järnaktig  nästan blodaktig, en behaglig lite blommig nyans, fin mörk choklad, pinjeträ och aningens lakrits. Så läckert!
I munnen är det liknande smaker, som det vi kände i doften. Den fina frukten och de eleganta mineralerna samsas på ett symbiotiskt sätt. Eftersmaken är lång och redigt njutbar med en känslig liten bittermandel ton på slutet.
Tanninerna finns där fortfarande, men nu är dom på vår sida. Helt plötsligt förstår vi varför dom där  bloggarna vi hänvisade  till i början av det här inlägget är så lyriska. Vi stämmer in i jubelkören.

Dag 4
En liten skvätt har vi sparat till den här dagen. Sent på kvällen till en bit bröd och parmaskinka. Vinet är precis lika bra som dag tre. Vi är mycket nöjda att vi hoppade på tåget och gjorde en beställning från Italienska Magasinet. Mest nöjda är vi att vi gav vinet chansen att utvecklas under fyra dagar.
Vår slutsats är att detta måste luftas rejält, hällas upp på karaff på morgonen samma dag som det ska avnjutas.

Betyg 5-

2 kommentarer:

 1. Kul när man lyckas smitta någon med sin entusiasm! Och ännu roligare när det faller vederbörande på läppen. Det här är tvivelsutan stora saker.

  2006:an kan nog vara inne i en lite tvär fas just nu, bra att ni gav vinet chansen att utvecklas med luft. 2008 känns väldigt direkt och extrovert i dagsläget och rekommenderas varmt för en, kanske inte nödvändigtvis "bättre" men väl, helt annorlunda boca-upplevelse.

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Vi håller utkik efter 2008!!
  /J-C

  SvaraRadera