2016 års första amarone levererade något utöver det vanliga. Vi blir alldeles saliga där vi sitter och småsmuttar. Det här ska drickas i småsippar. Det blir så tydligt varför det är just amarone vi formligen älskar. OK, till maten dricker vi inte det här. Hårda ostar och lite charkuterier. Musik ur högtalarna. Paradiset är nära.
Vi drack årgång 2005 för två år sedan. 2006:an drack vi samma vår. Den var snäppet bättre då. Under 2015 testade vi årgång 2009 och 2010.
Kvällens 2006:a är nog det bästa jag druckit från den här producenten. Den blir inte mycket bättre, så den som har 2006:or i sin källare råder jag att dricka åtminstone en under 2016.
Producenten heter Azienda Agricola Latium Moriní och håller till i de östra delarna av Valpolicella. Någon mil söder om Mezzane di Sotto ligger deras vineri. Vi befinner oss i Valle D´Illasi, där mästaren Dal Forno håller till, men också några av våra egna favoriter som Roccolo Grassi och Marion.
Vinet görs på corvina och corvinone (70%), rondinella (20%) samt 10% oseleta och croatine. Druvorna har torkats mellan 100 och 120 dagar.
Vinet har legat ca 30 månader på 350 liters ekfat och därefter åtta till tio månader på flaska innan det når ut till marknaden.
Doften är enastående. Ett riktigt sniffarvin. Mörka körsbär, en hel del torkad frukt, lite örter och en sirlig ton från fatlagringen. Det kan gå långt emellan klunkarna, då det räcker med en sniff då och då.
Smaken är sagolik. Hustrun och jag följer vinet under två dagar. Ett vin så här gott och vi har karaktären att spara halva flaskan till dagen därpå. Här kan vi tala om karaktärsmänniskor. Det är precis lika makalöst gott dag två som dag ett. Att alkoholhalten är 16,5% det tror vi inte ett dugg på. Den är så integrerad i frukten att det är de sanslösa, söta, mörka körsbären, de solmogna björnbären och den delikata torkade frukten vi känner. Lite finstämda örter. Eftersmaken är gigantisk. Mer frukt, mörk choklad och lite lätta toner av fat. Det finns en bra friskhet tack vare den trevliga syran. De sammetslena tanninerna tillsammans med syran ger vinet karaktär.
Det kan vara svårt att kombinera till mat, men till diverse hårdostar är det perfekt. Ett kontemplationsvin av stora mått. Den bästa Campo Leon vi druckit.
Betyg 5
Vi köpte det här i beställningssortimentet för 298 kr 2011. Det blev precis så bra som vi drömt om.
På SB är det årgång 2010 som gäller och priset är 303 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar