torsdag 28 januari 2016

Dolcetto: San Fereolo vs Pecchenino

Dolcetto är en druva som vi alltmer kommit att uppskatta. Den gör sig så bra till den enkla vardagsmaten. Vinerna är väl inte vinvärldens mest komplexa och eleganta viner precis. Dom är väl mer robusta och lite enklare, men ändå charmiga. Och framför allt väldigt bra till mat.
Vi har den senaste tiden druckit två viner på just den här druvan, som vi verkligen gillade. Båda två presterade på ett strålande sätt.

2007 San Fereolo
Bakom producenten San Fereolo står Nicoletta Bocca. Hon köpte 1992 en gammal vingård på 12 ha belägen mellan Dogliani och Monforte d´Alba. I anslutning till gården ligger en gammal barock-kyrka som heter San Fereolo och därmed var namnet givet.
2004 fick hon sin  biodynamiska certifiering och hon är en del av Vinnatur-rörelsen.
Har jag förstått saken rätt var hennes Dolcetto den första som belönades med tre glas av Gambero Rosso.

Doften domineras av friska körsbär, men även ett litet inslag av blåa plommon, örter, lite rosor och aningens espresso noterar vi.

I munnen känns vinet både slankt, "rent" och lite småstramt. Så där omedelbart tycker vi frukten känns mörk (körsbär/plommon), men efter en stund är det ett litet rödare inslag av lingon, tranbär och nypon som tränger sig fram.
Här finns också en tydlig ton av örter/kryddor. Vinet har en ordentlig syra, absolut inte vass, utan den känns endast frisk. Stadiga, inte helt avrundade, tanniner ger vinet en ordentlig ryggrad. I avslutet känns en viss bitterhet som vi förknippar med körsbärskärnor. Jag gillar verkligen den här lilla bittra tonen. Varsamma fat och mineraler förgyller avslutet.

Betyg 4
Priset på Systembolaget är 179 kr. Det är årgång 2008 som gäller nu. Det verkar finnas en del flaskor spridda över landet.

2012 Dolcetto di Dogliani Siri d´Jermu.
Producent är Pecchenino. Företaget grundades i slutet av 1800-talet. Vineriet har sedan starten varit familjeägt. I början av 1900-talet var det farfar Attilio som drev gården, som då omfattade 8 ha. Sedan 1987 drivs vineriet av barnbarnen Orlando och Attilio och har nu utökats till 25 ha. 23,5 av dessa ligger i Dogliani och 1,5 ha i Monteforte d`Alba.
Dogliani är en kommun som ligger ca sex mil sydost om Turin och 3,5 mil nordost om Cuneo.
Dogliani är i första hand känd för Dolcettovinet. Det finns dokument som går tillbaks till år 1432, där vinet omnämns. Peccheninos vingårdar är planterade med Dolcetto till 70% och de resterande 30 procenten är planterade med Barbera, Nebbiolo, Chardonnay och Sauvignon Blanc.
Peccheninos Dolcettodruvor kommer från en vingård på dryga 400 meters höjd. Vinstockarna är runt 25 år gamla. Macerationen har ägt rum i 15 dagar och detta tillsammans med skalen. Vinet har sedan legat i tolv månader på ekfat.


Det doftar av körsbär och tranbär. Lite skira örter i bakgrunden. Ingen stor påträngande doft utan mer sirlig men ändå tydlig.

I gommen är det en slank och hyfsat stram dryck. Frukten drar åt det mörkröda hållet med körsbär, lingon och tranbär i centrum. Det finns också en liten mörkare ton av mörka skogsbär i bakgrunden. En bra och frisk syra ger vinet både friskhet och ungdomlighet. Vi kan också känna en viss örtighet. Eftersmaken är medellång och här finns den där för Dolcetto så typiska lilla friska bitterheten från körsbärskärnor och 80% choklad.


Betyg 4

Vi har köpt våra flaskor på Systembolaget för 149 kr.
Nu är det årgång 2013 som gäller. Det verkar finnas ett fåtal flaskor kvar i sex olika Systembolagsbutiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar