Årgång 2007 har ansetts som en av de bättre årgångarna under 2000-talet. Det har även årgång 2006 och 2009 gjorts. Nu talas det om att årgång 2011 ska vara den bästa av dom alla.
2007:orna har varit relativt tillgängliga ganska tidigt dvs från 2012 och framåt. Lite lättare och kanske elegantare än 2006:orna. Vi har de senaste veckorna provat tre 2007:or
2007 Selezione Antonio Castagnedi.
Producent är Tenuta Sant Antonio. Vill du veta lite mer om producenten så har jag skrivit en artikel på Amaroneguiden om dom.
Jag drack den här för ett år sedan och då tyckte jag så här. Visst är den fortfarande bra, men jag upplever inte samma tryck i doft och smak.
En trevlig och urtypisk amaronedoft med mörka körsbär i centrum. Här finns också en antydan till torkad frukt vilket jag inte upplevt tidigare. Lite katrinplommon, örter och kakao kan vi också notera.
Smaken är rund med lite mognadstoner. Det finns fortfarande en bra friskhet. Söta, mörka körsbär, björnbär, torkad frukt örter och kakao kan vi pricka av. Tanninerna har blivit väldigt mjuka. Eftersmaken är lång på amaronevis.
Men som jag skrev i inledning så är den nog precis på krönet av sin topp. Ja, kanske har den rundat toppen precis, då trycket i smakerna har dämpats en del. Du som har 2007:or i din källare föreslår jag att öppna en flaska och se vad du tycker.
Betyg 4
På Systembolaget har dom börjat sälja 2012. Priset är 259 kr.
Jag hade vissa tveksamheter runt 2012:an, vilket du kan läsa om här.
2007 Amarone della Valpolicella
Detta är Vivianis vanliga amarone, vilken inte får förväxlas med deras prestigeamarone Casa dei Bepi. Den senare tillhör höjdarna bland samtliga amaroneviner. Den här är också bra. Ja t o m riktigt bra, även om den inte når Casa dei Bepis höjder.
Vinet görs på 70% Corvina Veronese och 30% Rondinella. Det får 24 månader på 225 l ekfat och 12 månader på flaska innan det är moget för marknaden.
Visst är doften stor och mäktig, men den har den där elegansen som gör att den inte upplevs överdådig utan mer sofistikerad. Här finns mörka körsbär, örter, kakao och lite torkad frukt. Den känns inte lika ung som tidigare gånger utan vi tycker det har börjat infinna sig begynnande mognadsaromer.
Smaken har även den börjat mogna. Frukten känns inte lika ungdomlig längre. Det finns massor av söta mörka körsbär, lite skogsbär, en del örter och torkad frukt. Fortfarande en trevlig syra och tanniner som bjuder på det där sköna lilla motsåndet som vi verkligen uppskattar.
Eftersmaken är lång med mera torkad frukt, kaffe och bitterljuv mörkchoklad.
Vivianis elegans finns i varje beståndsdel av den här goda amaronen.
Syran och tanninerna gör att det här funkar till mat, särskilt vilträtter.
Betyg 4+
Vår flaska är privatimporterad för ca 30 euro.
I Systembolagets beställningssortiment är det 2009 som finns till priset 506 kr.
2007 Amarone della Valpolicella, Marion
Marions viner föll vi för då vi besökte dom våren 2011. Du kan läsa om det besöket här.
Det här var vår näst sista flaska av årgången 2007. Precis som tidigare gånger bjuder den på en sällsam vinupplevelse. Vi drack den till lite olika hårdostar i lördags, när vi hade några vänner på besök.
Druvsammansättningen är Corvinone 45%, Corvina gentile 25%, Rondinella 20% samt 10% av Croatina och andra druvor.
Jäsning sker under 40-50 dagar och därefter tappades vinet upp på 225 liters fat av slovensk ek, där det lagrades i ca 36 månader. Ytterligare lagring på flaska i tolv månader innan det släpptes ut på marknaden.
En sagolik doft med underbara mörka körsbär, torkad frukt samt en kompott av lite olika skogsbär. Det finns också en liten jordigare ton eller möjligen torkad Karl-Johan svamp som cirkulerar där i bakgrunden.
I gommen är det massvis av smaker. Inte allt på en gång utan lager på lager, därför blir aldrig känslan att det blir för mycket. I kombination med elegansen som finns, så blir det en smakupplevelse som vi blir helt hänförda av.
Först tar vi till oss den mörka frukten: söta, mörka körsbär och skogsbär. Strax därpå gör en ytterst elegant torkad frukt sig påmind. Sedan följer en kryddkavalkad av peppar, kanel och lakrits. Det hela avslutas av en eftersmak med mogen mörk frukt, lite russin mer fikon och dadlar samt sällsamma toner av kaffe och riktigt mörk choklad.
Det finns en fruktsöt ton, men samtidigt en liten finstämd syra som ger en friskhet.
Det här är ett vin för hårdostar och meditation. Och bara så förbaskat gott!!
Betyg 5-
Vår flaska köptes som privatimport 2011 och kostade då 40 euro plus svensk alkoholskatt. I Systembolagets beställningssortiment finns årgång 2009 för 671 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar