tisdag 26 januari 2016

Pinot Noir. Nya Zeeland vs Frankrike

För en veckan sedan serverades det ankbröst i Vintankarhemmet. Vi hade rostade rotfrukter uppblandade med lite chevre. Vi drack till detta två trevliga och riktigt bra viner på druvan Pinot Noir.
2010 Felton Road Bannockburn.
Producenten Felton Road har sin verksamhet i vindistriktet Central Otago. Vi befinner oss då ganska långt söder ut på den Nya Zeeländska Sydön. Är detta världens sydligaste vindistrikt? Ja, jag tror det.
Felton Roads vingårdar ligger i området som kallas Bannockburn. Här förfogar man över 32 ha. Dom var tidigt ute med att odla ekologiskt. Sedan 2010 är man certifierade som biodynamiska odlare. I portföljen har man viner på druvorna Pinot Noir, Riesling och Chardonnay.
Druvorna till det här vinet kommer från tre olika vingårdar: Cornish Point, Calvert  och The Elms.
Bären får jäsa hela tillsammans med ca 20% stjälkar. Detta görs för att få kryddighet och ett mer komplext vin. Naturjäst och ingen filtrering är andra delar i deras vinfilosofi.
Just det här vinet får runt ett år på franska ekfat.
Doften är stor utan att vara påträngande. Vi hittar främst en sval lite mörkare bärfrukt, men visst finns det också ett litet ljusare inslag. Gott om örter samt en hyggligt stor portion rosor och violer. Aningens våt jord finns där någonstans.

I munnen känns vinet förvånansvärt mjukt. Naturligtvis finns här tanniner som gör sitt jobb och bjuder ett behagfullt motstånd, men rejält avrundade i kanterna är dom.
Frukten börjar i en lite mörkare ton med körsbär, blåa plommon och björnbär, men släpper efterhand in lite ljusare bär såsom vildhallon och jordgubbar. En försiktig örtighet flörtar med oss. En alert och trevlig syra ger vinet en bra friskhet. Eftersmaken är något längre än medel och där kompletteras frukten med blommor, läder och lite lättsamma fat.
Gott som bara den och väldigt lättdrucket.
Betyg 4+
Vinet är slutsålt på Systembolaget. Vi betalade 375 kr för ett par år sedan.

2009 Savigny Les Beaune "Les Planchots", Domaine Guyon
En liten vingård på ca 8 ha. Druvorna kommer från 40 år gamla vinstockar. Vinet har fått mellan 10 och 14 månader på ektunnor, varav ca 20% varit nya. Du som vill veta mer om producenten hittar det på deras hemsida.
Det här är ett lite stramare vin, som behöver en tid i våra glas för att bjuda upp.

Vi möts av en försiktig doft som domineras av röda bär och kryddor.

Även i gommen är det de röda bären som dominerar. Det börjar med hallon och jordgubbar. Dessa får så småningom sällskap av en del röda vinbär. En fin kryddblandning ger vinet en bra karaktär.

Tanninerna är mer påtagliga och inte alls lika avrundade som hos Felton Road. Syran är mer distinkt. Eftersmaken är något kortare i det här vinet.
Till våra ankbröst fungerar vinet alldeles utmärkt. På egen hand upplevs vinet lite stramt och ogint.
Betyg 4-

Vinet köptes för ett par år sedan av Franska Vinlistan. Vi betalade då 200 kr flaskan.
Just nu verkar det inte finnas tillgängligt där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar