tisdag 19 januari 2016

Champagne: Paul Déthune BdN mot Saint Gall BdB

I lördags hade vi några vänner på middag. Vi öppnade med champagne som välkomstdryck. Vi hade till detta grönkålschips  dvs grönkål som rostats i ugnen tillsamman med tryffelolja.
Vi fortsatte med champagne till förrätten, som var tunnbröd med creme fraiche och löjrom.
Vi började med ett glas av Paul Déthunes Blanc de Noir dvs den är gjord endast på den blå druvan Pinot Noir. Det här är en av av våra favoritchampagner. Det finns några ströflaskor kvar på Systembolaget och priset är 465 kr. Våra flaskor har vi köpt av Franska Vinlistan. Vi betalade 379 kr då vi köpte dom för ett år sedan. Vi fyllde på lagret sent i höstas och priset var då 398 kr. Dessa är degorgerade i juni 2015.

Paul Déthune förfogar över 7 ha vingårdar (Grand Cru klassade) och ligger alldeles vid infart till den lilla byn Ambonnay (ett par mil nordost om Epernay). Så vitt jag vet är dom inte certifierade men verksamheten drivs efter organisk/biologiska metoder.

I doften hittar vi röda äpplen, en hel del röda bär, aningens rostat bröd och en mycket lättsan kryddighet främst vitpeppar.
Smaken är elegant, frisk och fylld av främst röda bär läs hallon, smultron och jordgubbar. En stor härlig syra får oss tänka på röda äpplen. En citruskompott i mellanpartiet. En viss brödighet finns här också. I eftersmaken  får vi kalkiga mineraler och ett litet inslag av vanilj. Ett stänk honung tycker vi oss känna precis i avslutet. Den fina moussen ger en krämig känsla. Riktigt gott!
Vi tror att det finns ytterligare utveckling, så vår sista flaska ska få ligga ytterligare något år i källaren.
Betyg 4+

 Kvällens andra champagne är en Blanc de Blancs dvs gjord på endast chardonnaydruvor. Den kommer från det stora kooperativet Champagne de Saint Gall. Runt 1 860 odlare som förfogar över 1 200 ha vinodlingar varav 1 000 ha med druvan Chardonnay. 12 produktionsenheter som gör runt 12 miljoner flaskor. Ja, där var det lite fakta om denna jätte.
Den här champagnen har jäst på ståltankar och sedan legat runt fem år på jästfällningen i flaskan innan det degorgerades.
Ett torrt och friskt vin som utstrålar ungdomlighet
.
I doften är det gröna äpplen och citrus som dominerar. Någon liten brödighet och en hygglig portion mineraler.

I smaken återkommer gröna äpplen och citrus som dominerande inslag. En del frukter av det gulaktiga slaget i form av persika/aprikos noterar vi. Tydliga mineraler känner vi också. Medellång eftersmak med en viss blommighet och ett trevligt grapefruktavslut.
Lättdrucket och inte så komplext kanske, men ändå finns här en viss elegans.

Betyg 4-
Priset är 299 kr i "Bolagets" beställningssortiment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar