lördag 9 januari 2016

2013 Negre De Negres

Det här vinet drack vi på juldagen tillsammans med några goda vänner, som är både släktingar och grannar. Precis en sådan där trevlig julhändelse man önskar sig. Deras båda döttrar är hemma med sina pojkvänner och vår dotter hemma med sin pojkvän. Det blir en högljudd och skrattfylld kväll.
Vi bidrar alla var och en med lite till middagen. Mitt bidrag fick bli det här vinet.

Det är vår första bekantskap med såväl producenten som just det här vinet.
Producenten Clos del Portal håller till i det lilla vindistriktet Priorat, som har blivit Vintankars favoritområde i Spanien. Geografiskt befinner vi oss några mil väster om Tarragona. Verksamheten drog man igång 2001. All odling sker enligt organisk/biologiska metoder och med inslag från biodynamiska tankegångar.
Vinet är gjort på Grenache 60% (fem olika kloner), Carignan 30% och Syrah 10%. Det har fått vila upp sig i ca ett år på fat av fransk ek.

Färgen har en mörk rubinröd ton.

I doften finns en blandning av röda och mörka bär, en del örter/kryddor, mineraler och lättrostade fat. En varm doft från medelhavet.

I munnen känner vi en varm grenachefrukt samtidigt som det genom den fina syran har en bra friskhet. I huvudsak är det mörka bär såsom björnbär, körsbär och blåa plommon. Ett ordentligt knippe medelhavsörter. Tanninerna är närvarande och gör sitt jobb till maten, men det ska ändå sägas att vi upplever dom som tämligen mjuka.
Eftersmaken är lång med örter, lakrits, mineraler och ett lättsamt inslag av fat.
Visst finns här likheter med vinerna från Chateauneuf-du-Pape.

Vi gillar verkligen det här vinet och så gjorde hela sällskapet.

Betyg 4

Vinet finns inte på Systembolaget för närvarande. Vår flaska har privatimporterats och priset för den var 19 euro. Tillkommer svensk alkoholskatt på ca 19 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar