söndag 3 januari 2016

Nyårschampagner

Vi hade champagne till välkomstdrink, till förrätten (löjrom) och till tolvslaget. Tre väldigt goda champagner. Alla tre köptes under hösten från ett erbjudande från näthandlaren Winefinder.
Producenten Bonnair har sin huvudsakliga verksamhet förlagd till byn Cramant någon mil söder om Epernay. Totalt äger dom 22 ha vinmarker varav 13 ligger just byn Cramant. Årsproduktionen ligger på dryga  200 000 flaskor fördelat på nio varianter.
Den här champagnen fick utgöra starten på Nyårskvällen. Det är en Blanc de Blancs dvs gjord på endast Chardonnaydruvor. Det är också deras Millésime, vilket betyder att druvorna kommer från deras bästa vingårdslägen och att de skördades 2006.
Här finns en finstämd doft med främst gula äpplen, men också aningens citrus, päron och en lätt blommighet.

Smaken är torr och frisk. Det finns en mjukhet som drar mot smörkola, men också gott om gul/röda äpplen, lite lime och päron. I eftersmaken känner vi tydliga mineraler.
Mycket välbalanserad. Känns drickklar idag.
Lättdrucken och väldigt, väldigt god.


Betyg 4+


Näst i tur var en Blanc de Blancs från Gosset.
Gosset är ett av det äldsta vinhusen i Champagne och etablerades 1584. På den tiden gjorde man endast stilla viner men så fort Champagnemetoden uppfanns av de kända munkarna Dom Perignon och Dom Ruinart så började även Gosset producera de ädla bubblorna.
Karaktäristiskt för Gosset är de vackra antika flaskorna som man buteljerar sin Champagne i. Detta är en kvalitetsstämpel och den enda champagne som inte hamnar i dessa buteljer är Brut Excellence som är Gossets standardchampagne.
Gosset är inga stora markägare i Champagne utan arbetar tillsammans med odlare sedan decennier tillbaka.
Familjens ägor består av 12 hektar fördelat mellan byarna Aÿ, Bouzy, Mareuil och Reilly. Det familjen Gosset saknar i volym ta de igen i kvalitet och prestige. 
Gosset använder bara juice från den första pressningen av druvorna och den sker direkt uti i byarna där druvorna handplockas. Sedan fraktas musten i kylda tankar per bil till Gosset. Varje vingård vinifieras för sig och samtliga viner vilar i minst fyra år innan de säljs. Den gamla antika flaskan är bibehållen för att ytterligare lyfta fram den långa traditionen av kvalitet och för att särskilja sig från andra märken i byn
Champagnen är gjord på 100% Chardonnay

Färgen har en blekgul ton.

Doften har inslag av citrus, gröna äpplen, nektariner och en del mineraler. Ingens stor och påträngande doft, men den är ändå väldigt tydlig.
I gommen är det en frisk och torr champagne med en trevlig krispighet. Kanske något sluten och inte riktigt lika "drickklar" som Bonnaire, men ändå väldigt god.
Här finns äpplen, citrus, rostat bröd och lite annan gul (tropisk) frukt. Lång i eftersmaken med ordentliga mineraltoner. I avslutet lite grapefrukt.
Vi tror att den har en potential att utvecklas ytterligare, så nästa flaska tar vi om två år.
Den gick alldeles utmärkt ihop med vår mat (löjrom).

Betyg 4


Champagne nummer tre är Cuvée D från Devaux. Den här producenten håller till i den allra sydligaste delen av Champagne. Vi befinner oss i byn Bar-sur-Seine i distriktet Aube.
Druvmixen är 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. En årgångslös champagne med minst 35% s k "reserve wine".
Jäsningen har ägt rum på stålfat. Det har senare fått tillbringa en tid på  3 000 liters träfat och får sedan ligga till sig i nästan fyra år på flaska innan det degorgeras. Slutligen sex månaders vila efter degorgeringen. Nu är det det redo för marknaden.
Färgen har en gyllengul ton. Massor av små fina bubblor som i en aldrig sinande ström tar sig upp mot ytan. Ljuvlig mousse.

I doften känner vi vinteräpplen, citrus, rostat bröd, en viss kryddighet och lite musselskal.

Smaken är frisk, torr och mineralrik. Gröna äpplen, citrus och kryddor är det som omgående noterar. Mariekex, mineraler och lite tropiska frukter samt en försiktig blommighet smyger fram när temperaturen i glasen stiger. Det här är riktigt gott.
Eftersmaken är lite längre än medel och har ett läckert avslut i mera mineraler, aningens honung och lite blodgrape.
En kvarsfull flaska blir stående i kylen (med kork på) i mer än tre dygn. Inte riktigt samma mousse när vi häller upp det. I gengäld har doft och smaker djupnat och mognat. Förbaskat gott!!

Betyg 4+



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar