måndag 12 juni 2017

2009 Chateauneuf-du Pape från Domaine Pierr Usseglio

Vi hade en period runt 2010 då vi hade förälskat oss i viner från Chateauneuf-du-Pape. Vi köpte på oss lite från årgångarna 2007 och 2009. På senare år har vi varit mer sparsmakade. Varför det blivit så vet jag vi egentligen inte för de gånger vi dricker Ch9dP så har vi alltid varit väldigt nöjda och tyckt att dom levererat fina vinupplevelser.

Vi hade vännerna S och M på middag för att planera årets cykelresa i Alsace. Vi har tidigare gjort tre cykelresor i Provence, så vad föll sig mer naturligt än att låta ett vin från Chateauneuf få bli kvällens vin.
Domaine Pierre Usseglio startades 1948 av italienaren Francis Usseglio. Sonen Pierre tog över. Han både utökade och utvecklade egendomen så att den idag består av 21 ha vinmarker uppdelade på 15 olika lägen. Idag är det Pierres båda söner som tillsammans med sina familjer driver egendomen.

Dom gör ett par olika cuvéer. Den här går under namnet Tradition och är deras ingångs Ch9dP. Den är gjord på Grenache (75%), Syrah (10%) samt 15 % av druvorna Mourvedre, Cinsault, Counoise, Muscardin. Druvorna kommer från vinstockar med en ålder på 35-65 år.
Vinet har fått tillbringa mellan 18 och 24 månader på stora ekfat s k foudres.


I doften är det framförallt  hallon, körsbär och björnbär som tillsammans med en fin örtsamling dominerar.  Lite pinjeträ, jord och champinjoner bildar en snygg bakgrund.

I munnen återkommer bären fast nu i en solvarm stil. Vinet känns både runt och mjukt med tydliga mognadstoner. De provencalska örterna tar en hyfsat stor plats. Syran skänker fortfarande vinet en god friskhet. Tanninerna finns där, men har mjuknat med åren och den här kvällen upplever vi dom alldeles sammetslena. Eftersmaken är något längre än medel med mera frukt och en härlig sötlakrits rem i avslutet.

Betyg 4
Vi betalade knappa trehundra kronor på "Bolaget", då vi köpte det någon gång under 2012.
Just nu verkar det inte finnas några röda Ch9dP från Domaine P Usseglio hos Systembolaget.

Detta var vår sista flaska. Det har varit en intressant resa att följa vinet under fem år. Vi har kvar några 2007:or och 2009:or från andra producenter. Det kan nog vara dags att testa dessa till hösten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar