söndag 25 juni 2017

Försommar. Fläder och rosé.

Den gångna veckan har bjudit på ett väldigt fint försommarväder.

Det har därmed blivit dags att plocka fläder och göra saft. Finns det något mer somrigt än flädersaft?
Dessutom så enkelt att göra:
Koka upp 4l vatten och 4 l socker.
Tillsätt 100g citronsyra.
Tryck ner 100 klasar fläderblommor.
Skiva 4 citroner och lägg i.
Låt detta stå svalt i 4-5 dagar. Sila därefter upp saften och frys in den i lämpliga förpackningar.
Du kan sedan med hjälp av en sked ta den mängd du behöver till en kanna flädersaft.

På tal om somrigt så hör väl roséviner till den kategorin också. Förra året kom jag i kontakt med det här rosévinet från Valpolicella. Vi blev förtjusta i det här friska och törstsläckande vinet. Två flaskor blev kvar i källaren över vintern. Hög tid att se hur dom övervintrat. Du som vill läsa lite om importören kan klicka på länken till förra årets inlägg.
Vinet är gjort enbart på druvan Molinara. En druva som under lång tid var obligatorisk i Amaronevinerna. Sedan ett par år behöver den inte ingå, vilket gjort att väldigt många producenter tagit bort den helt och ersatt den med Oseleta eller annan lokal druva.
La Molinara har fått ligga tre månader på ståltank innan det buteljerades.

Vi möts av en försiktig doft, där röda bär i form av körsbär, hallon och några smultron är det första vi kan känna. Med lite stigande temperatur dyker även lite vita sommarblommor upp samt  någon ton av stendamm.

I gommen känns vinet väldigt friskt med en ordentlig syra. Vinet har klarat övervintringen bra dvs det är samma intryck som då vi drack det för snart ett år sedan. De röda bären från doften går igen i smaken. Här finns ett snärtigt inslag av örter, steniga mineraler och blodapelsin. Eftersmaken är medellång och i avslutet ett törstsläckande liten bitter ton av körsbärskärnor och blodgrape.
Ett somrigt och charmigt vin. Lite enkelt, men så är väl de flesta roséviner.

Betyg 3+
157 kr är priset i beställningssortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar