onsdag 21 juni 2017

Xinomavro, Nebbiolo och Frappato

Broder och svägerska ankommer Västkusten. Jag lekte lite blindbock med dom. Nebbiolon satte dom, men de andra två var inte lätta.

2014 Xinomavro Nature
Jag skrev häromdagen ett blogginlägg om just det här vinet.
Klicka på ovanstående länk så får du mina tankar om just det vinet.
2010 Barolo Vigna Rocche, Erbaluna.
Azienda Agricola Erbaluna ligger precis i utkanten av byn La Morra i Piemonte. Vi befinner oss ca 50 km sydost om Turin. Här har det drivits vinodling i en väldigt massa år. Idag bedrivs en småskalig ekocertifierad (organisk/biologisk) vinproduktion. Två Barberor, två Barolo, en Langhe Nebbiolo, en Dolcetto samt ett vin som är en blandning av Barbera och Dolcetto finns i deras portfölj.
Vinet har fått mogna i runt två år på stora ekfat (30 hl) innan det släpps ut på marknaden.
Vad vi tyckte om årgång 2008 kan du läsa här.
Doften är inte så stor och bullrande, mer av det försiktiga slaget. Dock är den tämligen komplex med många små nyanser. Det finns en fin frukt där körsbär, plommon, hallon och nypon dominerar till en början. Här finns också inslag av våt jord, tobak och champinjoner. I bakgrunden finns en fond av rosor och violer. En trevlig och angenäm doft.

I munnen gör vinet mer väsen av sig utan att för den skull bli bullrigt. Vinet känns slankt och lite småstramt med en viss elegans. Från doften återkommer körsbär, hallon och nypon i små eleganta proportioner. Små nätta örter noteras, liksom rosor, lakrits och lite kaffe. En härlig syra skänker vinet friskhet. Tanninerna är påtagliga och tar sin plats med att smånafsa i gommen, men dom blir aldrig alltför ansträngande.
En riktigt god Barolo, där allt känns välbalanserat och harmonisk. Absolut klar för att drickas nu och med en potential att hålla i många år till
Betyg 4
Vinet är köpt i Köpenhamn hos min favorithandlare Cibi e Vini. Nu är det årgång 2012 som gäller till priset 275 DKK


2014 Il Frappato, Occhipinti
Vi fick mail från Fabio och Mie på Cibi e Vini att årgång 2015 var på ingång, så vi måste planera in en Köpenhamnsresa under sommaren. I väntan på den senaste årgången plockar vi fram den ett år äldre.
Producent är Arianna Occhipinti. Vi befinner oss på Siciliens sydkust nära byn Vittoria.
Här odlas det i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer.
Förutom Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt ett vitt vin SP68.

Kvällens vin består till 100% av druvan Frappato. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slavonsk ek. Vinet är ofiltrerat.
Du som vill veta vad vi tyckt om tidigare årgångar klickar på resp årtal så hittar du våra tankar om just den årgången:  201020112012 och 2013.Precis som de tidigare årgångarna levererar 2014 en sällsam vinupplevelse. Kanske finns här lite mer kraft. Hur som så är den väldigt drickbar just nu. Förvisso är den ung och visst finns här både syra och tanniner som gör sig rejält påminda, men det hör ju till på något vis.
I doften finns en skön samling röda bär och lite torkade rosor.  En lätt kryddig ton dyker upp efter ett tag liksom lite våt jord Kanske inte något sniffarvin, men ändå tillräckligt för att väcka våra begär att övergå till drickandet

I munnen återkommer de röda bären läs körsbär, tranbär, lingon och några hallon. Vinet känns slankt, friskt och har en småstram nästan lite kärv framtoning. Ändå vill vi efter den första klunken ha en till. Den ordentliga syran och tanninerna balanseras upp av frukten. Det finns också ett påtagligt inslag av mineraler och örter. Avslutet är något längre än medel med mera röda bär och vulkaniska mineraler samt någon liten ton av citrus precis i avslutet.
Betyg 4+
245 DKK vill jag minnas att jag fick betala


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar