måndag 5 juni 2017

2014 Rosato Terre Siciliane från Calabretta

Calabretta är en av Siciliens många vinproducenter, vars viner vi alltmer kommit att uppskatta. Den här Rosaton drack vi för första gången förra året. Vi gillade skarpt det vi drack. En flaska blev kvar och i slutet på maj, då försommarvärmen nådde den nordhalländska kusten, var det dags för lite Rosato.

I fyra generationer har familjen Calabretta odlat vin på vulkanen Etnas sluttningar. Odlingarna uppgår idag till 8 hektar med till största delen gamla rankor med en snittålder på 70-80 år. Nästan hälften är på oympade stockar. Odlingarna är ekologiska och med en traditionell vinifiering. Man arbetar helt enkelt på det sätt man alltid gjort. Naturlig jäst, inga bekämpningsmedel, ingen filtrering och minimalt av svavel.  Jäsningen äger rum på öppna kar och lagringen sker på botti (stora fat av Slavonsk ek).
Calabretta har odlingar i många små lotter i de flesta stora vingårdar som Solicchiata, Passopiscario, Calderara m fl.


Har jag förstått saken rätt så är det i huvudsak druvan Nerello Mascale, från lite yngre vingårdar i Calderara, som använts till deras Rosato.
Det börjar med en liten försiktig doft av röda bär, fortsätter med örter och landar så småningom i krutrökiga-vulkan-mineraler.

I munnen är det friskheten parad med röda bär, mineraler och kryddor, som gör den här Rosaton oemotståndlig. Klunkbar och törstsläckande på bänken i solskenet. Tillräckligt med smaker och kraft för att vara ett perfekt komplement till våra örtmarinerade kycklinglår.

Betyg 4

Vår flaska är köpt av Carlo Merolli för 125 DKK


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar