tisdag 13 juni 2017

2013 Siri d´Jermu, Dogliani Superiore från Az Agr Pecchenino


Under stora delar av våren har den här krabaten hållit mig sällskap. Alltid på behörigt avstånd, men ändå en trevlig bekantskap.


Den här gynnaren får gärna hålla sig på sin kant.
I vår trädgård är han inte välkommen!


Dolcetto är en druva som jag med jämna mellanrum återkommer till. Så användbar som sällskap till mycket av den svenska husmanskosten.
Det var den här flaskan som öppnade upp mina ögon.

Producent är Pecchenino. Företaget grundades i slutet av 1800-talet. Vineriet har sedan starten varit familjeägt. I början av 1900-talet var det farfar Attilio som drev gården, som då omfattade 8 ha. Sedan 1987 drivs vineriet av barnbarnen Orlando och Attilio och har nu utökats till 25 ha. 23,5 av dessa ligger i Dogliani och 1,5 ha i Monteforte d`Alba. 
Dogliani är en kommun som ligger ca sex mil sydost om Turin och 3,5 mil nordost om Cuneo.
Området är i första hand känd för Dolcettovinet. Det finns dokument som går tillbaks till år 1432, där vinet omnämns. Peccheninos vingårdar är planterade med Dolcetto till 70% och de resterande 30 procenten är planterade med Barbera, Nebbiolo, Chardonnay och Sauvignon Blanc.
Druvorna till det här vinet kommer från en vingård på dryga 400 meters höjd. Vinstockarna är runt 25 år gamla. Macerationen har ägt rum i 15 dagar och detta tillsammans med skalen. Vinet har sedan legat i tolv månader på ekfat.

En försiktig doft av röda bär, örter och något stendamm är vad vi noterar. Inte påträngande men ändå tydlig.

I munnen känns vinet slankt och lite småstramt med fina toner av bär som drar åt det blåröda hållet läs körsbär, tranbär, lingon, blåbär samt något björnbär. Det smyger sig fram lite nypon och örter. Härlig frisk syra som ger friskhet, men aldrig blir alltför närgånget. Här finns tanniner som vet och kan sitt jobb, vilket gör det här vinet så gott till mat av lite rustikare karaktär.
Eftersmaken är något längre än medel och där samsas frukten och örterna med lakrits och någon servil blommighet ( rosor/viol/lavendel). Avslutet har det där lilla bittra inslaget av körsbärskärnor och 80-procentig mörk choklad.

Betyg 4

Årgång 2013 är sedan länge slutsåld på "Bolaget". Nu är det 2015 som gäller. Priset är nu 159 kr. Så klart har vi fyllt på vårt lager av denna årgång, men ännu inte testat den.

Är du nyfiken på hur en Dolcetto smakar, så är det här en bra flaska att testa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar