fredag 16 juni 2017

2009 Riesling GG, Halenberg, Schäfer-Fröhlich

Det var ett tag sedan vi drack riesling. I lördags var det ett utmärkt tillfälle att plocka upp en flaska ur källaren. Den fick utgöra sällskap till kvällens middag. Vi hade köpt torskrygg av fiskbilen i Frillesås. Vår egna färskpotatis är inte riktigt klar, så det fick bli svensk sådan inköpt på Coop i Frillesås. Lite löjromsrester fanns i frysen och det fick bli basen i en kall sås. Sallad tog vi från det egna trädgårdslandet.

I den lilla byn Bockenau i vindistriktet Nahe några mil väster om Frankfurt hittar vi producenten Schäfer-Fröhlich. I Nahe har det odlats vin i mer än tusen år, men det är först på 1970-talet som Nahe fick sina vinlagar. Tidigare såldes vinerna som "Rhen-vin".
Schäfer-Fröhlichs historia går tillbaks till tidigt 1800-tal. Idag är det Tim Fröhlich som tillsammans med sin familj driver verksamheten. Den omfattar  16 ha vinmarker, som är spridda på några "Grand Cru" lotter bl a  Felsenberg i Schlossböckelheim, Halenberg i Monzingen, Stromberg och Felseneck i Bockenau.

Det görs runt 2 000 flaskor av Halenberg. Druvorna har vuxit i ett läge som gör att vinet kan klassas som Grosses Gewächs.

Vi möts av en förförisk doft med gula stenfrukter, lite citrus, tropisk frukt, steniga mineraler, flintasten och lite petroleum. På sluttampen dyker även aningens honung upp. Över det hela finns en fräsch friskhet.


Det här är gott. Riktigt gott. Friskt med en dansande lätthet och samtidigt packad med ljuvliga smaker. Det börjar med en komplex fruktkompott bestående av en citrussamling som följs upp av aprikoser och persika samt tropiska frukter. Gott om mineraler som är både steniga och oljiga. Lite lätta örter. En finstämd syra ger vinet en härlig friskhet. En riktigt lång eftersmak med mera aprikos,persika och nektariner. Örtinslaget något tydligare samtidigt som de steniga mineralerna tar för sig lite mer och så det där magiska avslutet med aningens honung.

En slatt blev kvar ett par dagar i flaskan. I solskenet på tisdagskvällen tillsammans med Elena Ferrantes fjärde och sista del om flickorna i Neapel blev det en magisk stund.
Så in i bänken läckert och gott.

Betyg 5-

Jag köpte den här flaskan för ett par år sedan av Atomwine i Danmark. Den såldes då ut för 200 DKK, vilket så här i efterhand var ett riktigt fynd!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar