Nebbiolo är väl den druva som de flesta förknippar med Piemonte, men det finns så många fler. Vi är själva väldigt förtjusta i Dolcetto, men även Barbera blir det emellanåt. Någon enstaka gång njuter vi av en god Ruché eller Grignolino. Just dagarna före jul drack vi en Barbera och en Dolcetto som vi gillade skarpt.
2017 Barbera d´Asti från Montebruna
Vinhistorien om Braida tar sin början 1961, då Giacomo Bologna beslutar sig för att buteljera det årets skörd på druvan Barbera. Det blev vinet "La Monella", en "livlig" Barbera del Monferrato. Visst görs den fortfarande men nu med tillägget Frizzante. Släkten har i ett par generationer ägt vingårdar runt byn Rocchetta Tano beläget någon mil öster om Asti. Giacomo fortsatte att utveckla tillverkningen av Barbera-viner. Han började experimentera med lagring på ekfat. 1982 kom hans vin Bricco dell´Uccelone, som blev en dundersuccé. 1988 köpte Giacomo vingården Serra dei Fiori. Härifrån kom det vita viner på bl a druvan Nascetta. 1989 kom Ai Suma ett Barbera-vin på sent skördade druvor. På juldagen 1990 dog Giacomo oväntat och arvet fördes vidare av de båda barnen Raffaella och Giuseppe och Giacomos hustru Anna Martinengo. 1994 kom vinet Il Bacialè, som är en blandning av Barbera och Bordeauxdruvor. Giuseppe hade också ambitionen att slå ihop de många små vinplättarna i Montebruna. Barnen fortsatte detta arbete och 2001 kom första årgången av Montebruna (kvällens vin).
Totalt omfattar deras produktion 13 olika viner varav fem är gjorda på Barbera. Fyra vita viner, en Grignolino samt två lite sötare viner, där deras Brachetto är alldeles utmärkt till sommarens jordgubbar.
Montebruna är en sammanslagning av många små vinplättar till en vingård. Det tog 7 år och 35 legala dokument för att göra detta. Idag är vingården på 12 ha. Det har också fått ge namn åt vinet, som är klassat som en Barbera d´Asti DOCG. Vinet jäser på ståltank och jäsningsprocessen ta runt 14 dagar. Vinet får sedan vila upp sig i ett år på stora fat av slavonsk ek..
Färgen går i en rubinröd ton med några purpuraktiga nyanser.
I doften hittar vi en del mörka bär främst körsbär och blåa plommon. Vi kan också känna en finstämd ton av örter, lite svartpeppar, några violer och rosor samt aningens grus och krita. Ingen stor och kraftfull doft, men ändå väldigt tydlig.
Det här är ett gott vin med en skön friskhet och hyfsat slankt. I munnen startar det med en samling mörka bär: körsbär, björnbär, blåbär och slånbär.
Här finns också en del örter, aningens svartpeppar, lite steniga mineraler, någon viol och kakao. Vänliga tanniner som endast krafsar runt i munhålan liksom en trevlig som ger vinet en bra friskhet. I eftersmaken kommer mera mörka bär, men det dyker upp en lite ljusare bärton som drar mot skogshallon. På sluttampen fylls det på med små, små doser av mörk choklad, vanilj och aningens kola.
På det hela ett trevligt och lätttilgängligt vin, som vi gärna dricker till lite mer vardagliga rätter.
Betyg 4
Min flaska är köpt "Bolaget" för 199 kr, dessvärre verkar det vara slutsålt.
2018 Dolcetto d´Alba från Elio Altare
Familjeegendomen Elio Altare ligger belägen i hjärtat av Piemonte med 10 ha i La Morra, Castiglione Falletto, Monforte och Serralunga d'Alba. Den årliga produktionen består av 70 000 flaskor fördelade mellan 13 olika viner, med fokus på vingårdsbetecknad Barolo, Arborina, Cannubi och Cerretta, men det finns även utrymme för att skapa och experimentera fram nya viner från Langhe , exempelvis Larigi, La Villa och Giàrborina och Barolo Unoperuno, där den sistnämnda är framtagen med hjälp av varje druva sorteras ut manuellt. Även en Dolcetto och en Barbera finns i deras portfölj.
2003 beslöt sig äldsta dottern i familjen, Silvia, för att arbeta tillsammans med sin far Elio och hon har succesivt tagit över allt större delar av produktionen. Familjen Altares filosofi har alltid varit att med respekt för naturen skapa det allra bästa från varje enskilt vingårdsläge.
Druvorna till det här vinet kommer från vinstockar som är bortåt 40 år gamla. Macerationen med skalkontakt varar två till tre dagar. Jäsning på ståltankar, där vinet också får vila upp sig i tio månader innan det buteljeras.
2018 är precis lika bra som 2017. Det är med andra ord en av de absolut bästa Dolcetto jag druckit.
Doften är tydlig utan att vara kraftfull. Det vimlar av mörka körsbär, som sällskapar med lite örter och violer. En trevlig och okomplicerad doft, såsom vi lärt känna Elio Altares Dolcetto.
Det är när vi smakar på vinet som våra mungipor dras uppåt och igenkännande. Det här är ju bara så gott, som gjort för den köttiga delen av den svenska husmanskosten. Slankt, rakt-på-sak och med en slags renhet. Det startar med friska körsbär, som efterhand får lite örter och en hygglig dos steniga mineraler som sällskap. En trevlig syra och snärtiga, lite smånafsande tanniner förhöjer karaktären. Eftersmaken är medellång med mera körsbärsjuice, men också lite körsbärskärnor och violer.
Betyg 4+
På SB är det nu årgång 2019 som gäller till 204 kr. Ett bra pris för ett verkligt bra vin. Så klart har jag fyllt på med ett par flaskor. Är du nyfiken på Dolcetto så är mitt råd att testa en flaska. Gillar du inte den, ja då gillar du inte Dolcetto och behöver inte fundera mer på det.