måndag 15 februari 2021

2013 Valinière, Domaine Leon Barral

Även vi i norra Halland har fått riktig vinter. Ett litet (några cm) snötäcke och minusgrader i ett par veckors tid. Det påminner om vintrarna när jag var liten grabb och växte upp i Göteborg. Mitt minne vill göra gällande att vi varje år hade några veckor med snö och is. Nu är det flera år sedan jag kunde spänna på mig skidorna och få en liten skidtur, men i år har gått bra. Det har blivit några turer på Sjögärde golfbana, där OK Löftan gjort några trevliga spår att åka i. En liten ljusglimt bland allt elände vi fått genom Coronapandemin. Nu gäller det att hålla ut i väntan på att vaccineringarna för oss 65+ drar igång.

En annan ljusglimt bjöd torsdagskvällens vin på. Ett vin som jag upptäckte för drygt fem år sedan och som jag sedan dess försöker ha några flaskor av i källaren. Domaine Leon Barrals viner har vi verkligen tagit till våra hjärtan.

I den lilla byn Lenthéric i Faugères i Languedoc hittar vi Domaine Leon Barral. Familjen Barral har varit vinodlare sedan mitten på 1700-talet. Nu är det 13:e generationen som styr över den 30 ha stora egendomen, varav 7 ha är betesmark för djuren. 1993 tog Didier och hans bror över verksamheten och började omgående producera vin under eget namn. Dom ställde samtidigt om till ett biodynamiskt influerat produktionssätt och har blivit lite av föregångare med det i Faugères.
Leon Barrals vita vin har jag aldrig smakat, men deras basvariant Faugères (2014) har jag skrivit om här. Ett riktigt trevligt vin. Toppvinet "Jadis" har jag hyllat i såväl årgång 2010 som årgång 2013. Toppvinet "Valinière har jag druckit och hyllat både årgång 2010 och årgång 2013

Valinière görs på druvmixen Mourvèrdre (80%) och Syrah (20%), som vuxit på vinstockar med en ålder på mellan 15 och 30 år. Vinifiering: Druvorna pressas försiktigt i en gammal vertikalpress, de olika druvorna vinifieras separat, omdragning sker med hjälp av tyngdkraft. Det får ligga i mer än två år på i huvudsakligen äldre barriquer. Ca 10%  är nya fat.

Det här är vår sista flaska av årgång 2013. Den är i ett storslaget skick nu och dricks med stor glädje, men här finns inga åldersskavanker utan den kommer med all säkerhet bjuda storslagna vinupplevelser i flera år framöver.

Ingen stor och svulstig doft utan mer finstämd. Startar med lite stall och läder, men rätt så snabbt övertar den varma, mörka frukten kommandot. Här finns tydlig ton av medelhavsörter, men också lakrits, blodig biff, järnfilspån och aningens violer.

I gommen börjar det med den mörka frukten i form av mörka körsbär, blåa plommon, svarta vinbär och något litet instick av syrliga röda vinbär och tranbär Tydliga inslag av medelhavsörter noteras liksom en finstämd ton av svartpeppar. Fin kropp och samtidigt rätt så slankt. Gott om mineraler som är steniga, kritiga och järnhaltiga. Tanninerna småbiter försiktigt i munhålan. Eftersmaken något längre än medel och där får frukten sällskap med saltlakrits, kaffe och unset violer.

Betyg 4+

Den här flaskan köptes på SB för 400 kr. På SB finns idag deras vita som jag inte smakat samt deras instegsvin Leon Barral Faugères från 2017. Den senare kostar 289 kr. Väl värd att prova för att se ifall du gillar den här stilen. Jag har själv beställt ett par flaskor.

1 kommentar: