måndag 27 december 2021

1991 Vintage Port från Porto Barros

Så här skrev jag för fem år sedan: 
I tidernas begynnelse d v s någon gång i slutet på 1970-talet, då Vintankar började prova vin, uppstod ett tycke för portvin. Plånboken var liten så det blev inte några köp för lagring. I takt med att ekonomin förbättrades på det sena 1980-talet började vi köpa några flaskor, som vi gömde undan. Hustruns intresse för portvin dog i mitten på 1990-talet, så det blev inga mer köp. Men en gång om året, varje jul, öppnar vi en flaska. Stilton, pepparkakor och portvin är ju en klassiker. Inte så många andra i familjen vurmar för portvin, så Vintankar får sin beskärda del med råge. Gott är det!!

Lika sant idag som då!!

Producenten Barros grundades 1913 av Manuel de Almeida. Dom äger ett flertal vingårdslägen, där de mest kända är Quinta Dona Matilde och Quinta de S.Luiz. Geografiskt befinner vi oss nära Pinhao. Deras egendomar omfattar idag 125 ha, varav 90 är planterade med vinrankor. I huvudsak är det druvorna Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz och Tinta Cao som odlas, men en liten andel Tinta Barroca och Soucao odlas också.

Barros är väl kanske mest känd för sin Colheita. På Systembolaget finns årgång 1965. Vintage Port finns i versionen årgång 2009. 
Årgången 1991 anses som en hygglig årgång, även om skörden blev ganska liten. 
På Systembolagets hemsida finns en kort recension av olika årgångar. Om 1991 har dom skrivit så här:
Betyg: 4 
En mycket bra årgång, där de flesta producenter valde att göra vintage port. En regnig vinter följdes av en fin vår och en tidig sommar som var het och torr. I september föll lagom med regn.

Alltid lika nervöst att dra korken ur ett vin som har hunnit bli 30 år, men den här var det ovanligt lätt att dra korken ur.

En stor och mycket angenäm doft möter oss, där den mörka frukten (även med ett rödare inslag) dominerar. Fast det börjar med aningens läder och höstlöv efterhand ansluter lite torkad frukt med någon diffus kryddighet. Alkoholen har med tiden integrerats väl med frukten, men visst går den att spåra och så ska det vara med en bra port.
I munnen är det både en mörk frukt och en del röda bär som omgående tar kommandot. Blåa plommon, söta körsbär, hallon och förstärkt med en lätt kryddighet. Riktigt lång eftersmak med aningens violer, kanel, körsbärskärnor, katrinplommon och unset russin. Alkoholen stör inte det minsta, men visst känns det att det är ett starkvin. 

Riktigt gott och trevligt, men i den yppersta eliten spelar den inte. Väldigt mycket portvin för en liten slant. Den här flaskan inhandlades 1996 på SB. Jag betalade 159 kr per flaska och nu ligger det kvar en flaska i källaren. Jag tycker jag belönats rikligt för mitt tålamod att kunna vänta.
Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar