lördag 31 december 2011

Årsdag med krabba och Cote de Léchet

Dags för ett litet jubileum. Idag(30/12) är det på året en dag sedan jag lade ut mitt första blogginlägg. Det handlade om ett amaronevin. Vill du, kan du läsa om det här. Detta är på något sätt signifikativt för oss på Vintankar, det är där ( i Valpolicella) vi har våra vinhjärtan.
Det blev ett inlägg under 2010 och under 2011 inklusive detta (som påbörjades 30/12 men blev klart 31/12) blev det 176. Nästan ett inlägg varannan dag. Nybörjarentusiasm?

Vi kände oss sugna på lite skaldjur. Ur frysen plockade vi fram tre krabbor.

Ur källaren plockade jag upp en nyinköpt chablis från Franska Bolaget.

2010 Chablis 1er Cru "Cote de Léchet".
Producent är Domaine de Malandes. Detta är ett litet familjeföretag som säljer det mesta av sin produktion på export.
Druvan är så klart 100% Chardonnay.
I glasen har vi ett vin med en blekgul färg. Den nyansen du får i utspädd fläderblomssaft.
Det doftar omedelbart av härliga citrusfrukter. En underbar friskhet. Efterhand dyker det upp toner av mineraler, våta stenar i ett sommarregn, sparris och lite snäckskal. Oj, det här var tilltalande.
Vi tar en klunk. Det är dags för gommen att få sitt. En härlig frisk och lite syrligt vin. Citrussmaken är det första vi noterar. Citroner och lime blandat med varandra. Lite gröna äpplen. Lite tropisk frukt ansluter, men endast varligt. Gott om mineraler och vi får känslan av skaldjursbankarna som vinrankorna växt på. Det här är ett lätt vin, som samtidigt känns elegant. Perfekt till skaldjur. Vinet har inga anspråk att placera sig i förarsätet utan är istället inne på att komplettera sältan i skaldjuren (krabborna).
Vi provade det här på en av Franska Bolagets provningsdagar i höstas. Vi fann vinet då tilltalande och beställde en låda där tre flaskor ingick. Vi borde beställt mer!!
149 kr flaskan betalade vi. Vi tycker vi fick mycket vin för dom pengarna.
Betyg 4.


Det har varit ett spännande vinår i bloggosfären för oss på Vintankar. Vi vill tacka för all uppmuntran och trevliga kommentarer vi fått under året.

Avslutningsvis vill vi önska alla våra läsare


GOTT NYTT ÅR!

6 kommentarer:

 1. Tack för påminnelsen om att shoppa! Côte de Léchet är som sagt ett helt suveränt skaldjursvin och kombinationen med en halv hummer är nog en av de bästa vi varit med om.

  Gott nytt, Drick gott, Blogga väl!

  SvaraRadera
 2. FV!
  Jag har en flaska kvar och får nog fylla på.
  Jag har hummer i frysen så kombon är ju given.

  Än en gång Gott Nytt!

  J-C

  SvaraRadera
 3. Jag står och fingrar på en chablis, ett i princip outforskat område för min del. Grattis på ett-årsdagen och Gott Nytt År!!

  SvaraRadera
 4. Kul, jag korkade upp 2008:an till soppan i lördags.. bockar av ovanstående intryck - dock har en viss rondör infunnit sig och syrorna klingat av från föregående flaska.. 3+ i min bok för 2008 blir det iaf :)

  Gott nytt!

  Fredrik

  SvaraRadera
 5. Fredrik!
  Tack för infon om 2008:an. Låter inte helt bra att syran börjar avta. Jag noterar detta och gör en markerig om att dricka 2010:an under innevarande år.

  Gott Nytt till dig också.

  J-C

  SvaraRadera
 6. Ingvar!
  Chablis är inget område jag känner så väl. Fumlar mig tafatt omkring och upptäcker emellanåt något gott som Cote de Léchet.

  Tack för all inspiration och feedback jag fått under 2011 från dig.

  Gott Nytt År önskar jag dig.

  J-C

  SvaraRadera