onsdag 14 december 2011

Thörnströms Kök

I lördags besökte vi Göteborgs Konstmuseum med vännerna B och K. Vi var i första hand intresserade av en utställning med de mexikanska konstnärerna Frida Kahlo & Diego Rivera. Den som vill läsa mer kan göra detta här. Ingen jättestor utställning, men desto mer spännande.
Vi avslutade kvällen med att äta Skandinavisk Vintermeny med tillhörande vinpaket på Thörnströms Kök. Detta är hustruns och min absoluta favorit bland krogarna i Göteborg. Den har varit det sedan de öppnade för fjorton år sedan. Högst välförtjänt fick de en stjärna i  Guide Michelin i år.


Återigen levererade Thörnströms. Visst hade vi skyhöga förväntningar och de infriades verkligen.
Den smörstekta havskräftan med äppelinkokt grönkål var bland det läckraste jag smakat på länge. Jag är egentligen inte så förtjust i grönkål, men när den smakar så här ja då förpassas man in i himlen. På detta en makalös rensadel och renkorv med urläcker enbärssmak.Gott, gott gott....
Dessutom en ung, trevlig och entusiastisk personal med härlig service känsla.

Vi börjar med ett glas champagne. Det blev Colin, Cuvée Alliance.
Champagnen är gjord på 65% Chardonnay och 35% Pinot Meunier. Det är gjort på en blandning av två olika årgångar, där 15% av druvorna kommer från odlingar i Vertus och 85% från Sézanne. Det är första gången vi provar den här champagnen. Det är ett trevligt bubbel och perfekt som apéritif. Färgen är blekt ljusgul. Fin mousse. Citrus och friskhet dominerar smaken, men här finns också lite eleganta toner av äpplen och päron.

Vinmenyn.
Vinerna var så klart väldigt anpassade till maten. Några anteckningar förde jag inte, utan här kommer bara lite minnesintryck.
2009 Sauvignon Blanc "Chez Charles", Noella Morantin.
Ett vin från Touraine dvs från den ostligaste delen av Loire. Inga som helst likheter med de Nya Zeeländska eller vanliga vinerna från Sancerre, som ingår i våra referensramar.  Smaker av tropisk frukt, lite blommor, ordentligt kryddat och en hygglig omgång rök. Gick utmärkt ihop med den rökta hälleflundran. Vi har aldrig smakat en liknande sauvignon blanc, så det här var en ny erfarenhet.

2010 Riesling Reserve, Strasser Weinberge, Arndorfer, Kamptal.
En ung riesling från Österrike.
Trevlig doft av citrus,lite blommor och en viss dieselkänsla. Smaken är frisk, pigga syror, gröna äpplen, citrus och en del mineraler. Allt i en elegant stil. Här känner vi oss mer hemma. Naturligtvis kompletterade vinet maten på ett utmärkt sätt.

2004 Reserva, Remirez de Ganuza.
En rioja till renen. En lite modernare rioja. Den är gjord på 90% tempranillo coh 10% Graciano. Den är mer fruktig och faten läs vaniljen har fått stå tillbaka. Vår erfarenhet av rioja är starkt begränsad, men den känns ändå riojalik fast mer fruktig. Visst känner vi såväl vanilj och dill i doften, fast de har tagit sin plats i baksätet och släppt fram, tranbär, körsbär(mörka), plommon och en hel del örter i framsätet.
Smaken är komplex och bären och frukten går igen, med en rejäl dos kryddor, lite vanilj och till slut en del mörk choklad. En mycket trevlig bekantskap, som vi gärna återser för ett noggrannare och längre möte.

Raisignac, Domain Pasquet.
Ett vin från Cognac distriktet. Ett vin som genom sin friskhet används både som apértif och som dessertvin. Här har man tillsatt en del kolsyra och en skvätt cognac. Druvbasen är Folle Blanc och Ugni Blanc. Färgen påminner om bärnsten. Vinet är både friskt och sött, inte för sött. Vi känner russintoner, lite krydda och en viss eldighet trots att det bara är 11%. Framförallt känner vi konjakssmaken. Den är väldigt dominerande. I vårt tycke för mycket, såpass att vi frågar oss är detta verkligen ett vin. Dock ska tilläggas att det gick bra ihop med desserten.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Thörnströms har en speciell plats i vår gastronomiska värld.
Ska du besöka någon bra krog i Göteborg vill vi starkt rekommendera ett besök på Thörnströms Kök.

1 kommentar:

  1. Tack för en snålvattensframkallande rapport. Thörnströms har länge stått på min att göra-lista men det har blivit Kock&Vin istället. Inte så dumt det heller. Ska jobba en del i Götet under det kommande året och då ska Thörnströms helt klart ha prio ett

    SvaraRadera