söndag 4 december 2011

Luminense 2009

Ute piskar regnet mot fönsterrutorna. Det regnar på tvären och detta bjuder inte in till någon löradagspromenad. Vi har ikväll S och M på middag. Våra goda vänner som vi cyklade Alpillerna runt med i somras. Jag skrev om detta här. Vi besökte då Les Baux-de-Provence. Staden ligger på en klippa och utsikten därifrån var bedårande, men en väldig turistfälla i övrigt. Vid ett besök i en av de små affärerna, som sålde vin, fanns det en ung man, som verkligen ansträngde sig att få sålt en flaska till oss. Han talade ingen engelska och vi ingen franska, men genom gester och grimascher uttryckte han vilket fantastiskt vin han hade att erbjuda oss för futtiga 13 euro. En god säljare måste uppmuntras, så en flaska inhandlades.

2009 Luminense.
Producent är La Cave de Lumières, som ligger några mil öster om Avignon, inte så långt från byn Goult. Det här vinet är från AOC Ventoux. Det är gjort på Grenache och Syrah. Proportionerna har jag inte lyckats få fram.
Färgen är mörkt rubinröd med lite violetta stråk mot glaskanten.
Vi sniffar lite försiktigt och möts av en svag doft, där en blandning av röda och mörka bär möts: hallon, rödavinbär, blåbär och victoria plommon. Här finns också en liten pepprighet och i slutet lite kola. Trevligt utan att glänsa.
Vi smakar av vinet. Den alldeles dominerande smaken är smörkola, men visst finns här lite hallon och röda vinbär i hyggliga portioner. Lite svagare känns de mörka plommonen. Lite örter och vitpeppar ger vinet en viss karaktär. Eftersmaken är medellång och fruktig. Tanninerna är redan nu mjuka utan att vara helt rundslipade. I sin helhet känns vinet ganska enkelt. Tämligen lättdrucket och passade hyggligt till våra lammfärsbiffar.
Det här är som ni förstår inget vin jag kommer att leta efter nästa gång jag är i Avignon trakterna.
Enkelt och okomplicerat. Ångrar jag köpet? Absolut inte, även om främsta meriten blir minnet av den entusiastiske säljaren, som i sin tur får mig att tänka på den underbara veckan på hojarna, då vi körde "Tour des Alpilles".
Betyg 3-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar