tisdag 6 december 2011

Finca Pedregal 2005

För en tid sedan testade vi en Malbec som föll oss väl i smaken. Colomé Estate 2009. Detta resulterade i en bloggpost som du kan läsa om du klickar här. Vi bestämde oss då för att klättra upp ett hack och ge oss på ytterligare en Malbec. Att det blev just det här vinet har vi denne man att tacka för Winepunk.

Finca Pedregal 2005.
Producent är Pasqual Toso.
Vinet är gjort på 70% Malbec och 30% Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från området Barrancas i Mendoza.
I glaset skimrar ett vin med en djup purpur färg. Väldigt tät.
Det doftar av mörka frukter och bär: björnbär, lite blåbär och en hel del victoriaplommon. En lätt rökig ton som bara känns trevlig, kombineras med lite blyerts, lakrits och örter i en jordig stil. En stillsam flört med mina doftpreferenser. Mmmm lovande.
I gommen får jag samma mörka bär, men björnbären har "knött" sig längst fram, som i doften fast nu är slånbären tillagda. Det måste vara slånbär som har fått en rejäl frostknäpp. Mogna plommon, kryddor, lite lakrits, riktig mörkchoklad och en liten vaniljton. Urläckert! Smaken sitter kvar länge i gommen och övergår på slutet i lite russintoner med en liten fikon touch. Syrorna håller vinet piggt hela kvällen och balanseras väl av frukten. Tanniner? Javisst, men alldeles sammetslena, vilket ger vinet en riklig karaktär.
Köpt på SB för 379 kr.
Betyg 4+

Det är klart att Finca Pedregal är ett eller två hack över Colomé, men så kostar den också drygt två hundra kronor mer.

Flaskan rymmer 75 cl, men är större än vanliga vinflaskor. Synintrycket är att det nästan är en magnum, men förklaringen kommer när man lyfter flaskan. Den är väsentligt tyngre. Vän av ordning i mig plockade fram hushållsvågen. Barolon vägde 618 g och Finca Pedregal vägde 1 151 g. Det är ca 0,5 kg mer per flaska. Transportkostnader? Miljötänk?


De två Malbecblandningarna jag smakat gav mersmak.
Någon därute som har förslag på mer Malbec att prova?

4 kommentarer:

 1. Alla Catenas premium malbec är bra; Catena Alta, Adrianna, Nicasia och Argentino vingårdslägen samt Nicolas Catena. Trivento Reserve Malbec från Conca y Toro-gruppen är bra för måttliga 119 kr.

  SvaraRadera
 2. Det skall vara Trivento Golden Reserve Malbec.

  SvaraRadera
 3. Adrianna & Nicasia är båda grymma, faktiskt bättre än syntesen blivit i Argentino (blandning av de två fösta). Adrianna är nog allra bäst med en lätt skitig och blodig stil. Rekommenderas starkt.

  SvaraRadera
 4. Mats L och Winepunker!
  Stort tack.
  Rekomendationerna är noterade.Just nu är det fullt i källaren, men ska ha lite lagerrensning under jul- och nyårsledigheterna.
  Därefter lägger jag mina Malbecbeställningar.

  JC

  SvaraRadera