fredag 28 september 2012

Bryssel del 2.

Vi äter en rejäl frukost på hotellet. En verkligt bra frukostbuffé. Vi bor nära Grand Place och börjar därför med ett besök där. Husen som omgärdar "torget" är verkligen ståtliga.
Vi slinker in på någon av sidogatorna och får oss lite kaffe.
Vi tar oss ut mot parlamentsområdet (EU:s), där vi stämt träff med dottern. Hon har bokat bord på en italiensk restaurang, där vi käkade lunch.
Il Pasticcio.
Det blev tre sorters pasta bl a en ravioli på tryffel som var helt underbar. Vi kan verkligen rekommendera det här stället, men för att vara säker på plats så bör du nog boka bord.
Vi beställde in en flaska rödvin för 20 euro.


2009 Teroldego Rotaliano Riserva, Mezzacorona.
Det är inte ofta vi dricker vin på druvan Teroldego. Vi skrev i somras om Marions variant av Teroldego, som du kan läsa om här.
Geografiskt befinner vi oss i Trentino-Alto Adige. Vi är i de italienska alperna.
Vinfirman Mezzacorona är Trentinos ledande kooperativ med mer är 1300 medlemmar. Firman grundades 1904. Sedan dess har en enorm expansion ägt rum. Idag står man för över 40% av Trentinos totala produktion. Man producerar röda och vita druvsortstypiska viner på lokala och internationella druvsorter. Firmans flaggskepp är det mousserande vinet Rotari Riserva som görs enligt Metodo Classico. Mezzacorna producerar lika delar vitt och rött vin. Källa Enjoy Wines hemsida.
Druvan är till 100% Teroldego.
Musten jäser med skalkontakt på ståltankar vid 24-26°C under 6-8 dagar. En liten del av viner mognar på barrique.

Färgen är mörkröd med drag åt det violetta hållet.
Vi får in vinet lite för kallt och detta gör att doften är initialt ytterst svag, men allt eftersom vinet blir varmare kommer också dofterna. Vi känner doften av björnbär, blåbär och lite lingon. Lite örter kan vi också notera. Det vilar en touch av nygrävd jord över hela doftintrycket.
I gommen får vi en frisk dryck med ett lite syrligt intryck, vilket för oss signalerar lingon. Här finns lite tanniner men de är alleles lena. Mera frukt. Lite blåbär, solmogna björnbär och mörka körsbär ger vinet en god fruktighet. En del örter/kryddor finns i bakgrunden. Medellång eftersmak där lite choklad och vanilj tränger sig fram. Vi gillar det här lite enkla vinet. Till våra pastarätter ska det inte vara för elegant och komplext utan hellre enkelt, rakt och charmigt. Det är precis detta vi får.

Betyg 3+

Vinet finns i beställningssortimentet, då är det årgång 2007 till ett pris av 95 kr. Vi betalade motsvarande 170 kr för vår flaska. Det finns nog ingen restaurang i Sverige som kan matcha det priset.

Dottern får hasta tillbaks till arbetet, medan hennes föräldrar i lugn och ro kan avsluta den påbörjade flaskan och låta lunchen vara i två timmar. Äta gott, samtala, beskåda de andra gästerna, sippa på vinet. Ibland blir livet alldeles fantastiskt!

Jag hade egentligen tänkt fortsätta med kvällens aktiviteter, men bloggandet får ligga nere en dag. Vi har "Bokmässan" i stan och där finns så mycket intressant att ta del av att vi får dela upp den första dagens aktiviteter i Bryssel i två bloggposter.

2 kommentarer:

  1. Teroldego är en trevlig druva och Bryssel låter inte heller så dumt

    SvaraRadera
  2. Tereldego-nyfikenheten växer.
    Vi hade några trevliga dagar i Bryssel. God mat och trevliga priser på vinet. Det senare är som det verkar en omöjlighet i Sverige, där krogarna lägger på 300-400 kr.
    Fast det roligaste med resan var att umgås med dottern!

    SvaraRadera