fredag 14 september 2012

Skördearbete och "Clos des Soutyères" Les Verrières 2006

Förra helgen bjöd på riktigt bra sommarväder. Vi ägnade helgdagarna åt att klippa gräs och skörda i grönsakslandet. Vi tog upp bl a kålrötter och sommarmorötter.På lördagskvällen tog vi fram lite rester ur frysen (lammskivor) och fixade till lite potatisklyftor.
Det blev en sydfransos att skölja ner maten med.

"Clos des Soutyères"  2006, Les Verrières
Les Verrières de Montagnac är en egendom strax utanför Montpellier i södra Frankrike. Vinet är gjort på 70% syrah, 20% Grenache och 10% Carignan från vinrankor med en medelålder på 40 år.
Det har gått 18 månader sedan vi senast drack en flaska. Vad vi tyckte då kan du läsa här.


Doften är som vi minns den. Stor och kraftfull. Packad av frukt och bär. Ordentligt spetsad med sydfranska örter och en hel del toner av fat. Ett stänk av blod och järn noterar vi också. En mycket trevlig inledning med andra ord.
Smaken går i samma riktning som dofterna. Solmogna björnbär, lite svartavinbär och en hel del örter. Fortfarande är syran frisk, men vinet känns mjukare och mer inställsamt än vad jag minns det.
Visst, lite tanniner hittar vi, men de är sammetslena. Eftersmaken är fortfarande lång och där tar kryddorna mer plats på bekostnad av frukten. I svansen tillstöter mörk choklad, vanilj och lakrits.

Jag tycker att det hänt en del på det här året. Vinet känns betydligt mer moget. Tanninerna har blivit mjuka och lena och har inte samma bett som förra året. Allt är fortfarande välbalanserat, men jag undrar om vinet inte är bra nära sin topp just nu. Gott så det förslår i alla fall!
För vår del finns det ingen anledning att spara de återstående flaskorna någon längre tid. Dom kommer att gå åt i vinter.

Betyg 4+

Köpt på SB för 149 kr i augusti 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar