måndag 3 september 2012

Marsannay Rosé

En av sommarens sista dagar så passade vi på att dricka en av de få roséviner vi har kvar.

2011 Marsannay Rosé.
Producent är Domaine Bruno Clair. Vi befinner oss i Marsannay i Cote de Nuits, Bourgogne. Vi är någon mil söder om Dijon. Har jag fattat saken rätt så har familjen Clair producerat en rosé på Pinot Noir sedan strax efter första världskrigets slut.Winepunker provade detta för någon månad sedan och vad han tyckte kan du läsa här.

Det doftar av hallon och jordgubbar. Ett litet körsbärsinslag kan vi ana oss till. Rejäla och snygga kryddor gör att det har en annan ton än de roséer vi druckit tidigare. Här finns också lite svaga körsbärsaromer, rosor, lite citrus och aningens mineraler. Lite överraskad av kryddigheten blir vi, men på det hela en angenäm doft.
Smaken är frisk och samtidigt stram. Gott om röda bär i form av hallon, mogna jordgubbar, lingon och röda körsbär. Syran är frisk, pigg och gör vinet läskande. Det som överraskade oss i doften överaskar oss även i smaken. Kryddor. Rejält med kryddor. Vi har aldrig druckit en rosé med den här pepprigheten. I eftersmaken dyker det upp lite citrus i form av blodgrape.
Vi är inga stora rosédrickare, men vi har så sakteliga börjat vänja oss. För oss på Vintankar fyller den sin funktion på sommaren och just det här rosévinet gör vi tummen upp för.
Vi betalade 149 kr på SB, när vi köpte det.

Betyg 3+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar