fredag 31 augusti 2012

Födelsedag med champagne och amarone

I tisdags fyllde hustrun år. Vi gör numera sällan några stora nummer av våra födelsedagar. Jag inhandlade lite skaldjur som vi hade som förrätt.Vi drack till detta en av våra favvo champagner som finns på halvflaska.

2000 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois Billecart Brut.
En halvflaska kostar 299 kr, medan en helflaska kostar 749 kr, så var det för något år sedan då vi gjorde vårt köp. Halvflaskorna verkar vara slut och de återstående helflaskorna reas för 599 kr.
Druvblandningen är chardonnay och pinot noir.
Det är ett år sedan vi skrev om den här champagnen.


Färgen är trevligt guldgul och massor av små fina bubblor strömmar upp mot ytan.
Det doftar trevligt av äpplen, citrus, lite mineraler och rostat bröd. Allt i en mycket frisk ton.
Smaken är fylld av äpplen och citrus. Den är torr och frisk med en elegant syra. I den tämligen långa eftersmaken kommer en ton av snäckskal fram, som känns lite kritig. Finstämda mineraler lägger till en dimension. I svansen nås vi av såväl nötter som bröd. Visst finns där också lite smörkola.
Precis lika gott som vi minns det från förra gången. Vi är nära att höja upp det till en svag femma, men idag är vi snåla.
Betyg 4+Vi åt sedan en italiensk tallrik och till detta drack vi ett glas amarone.

2007 Amarone della Valpolicella, Roccolo Grassi.
Roccolo Grassi är en av våra absoluta favoriter. Deras gård ligger nästan så långt österut du kan komma i Valpolicella. Vi har besökt dom tre gånger och blivit lika imponerade varje gång.
Druvor: 60% Covina Veronese, 20% Rondinella och 20% Corvinone. Vinfälten har sydöstlig exponering och vulkanisk jordmån, 200 meter över havet.
Vinet har fått 30 månaders lagring på franska ekfat (60% nya ekfat och 40% 1 år gamla) på 225 liters barrique ekfat, därefter 12 månader på flaska.
Vi har inte smakat årgång 2007 tidigare, så det är med stor spänning vi drar ur korken.


Till att börja med är doften lite sluten. Den kommer sig alltmer under kvällen och de därpå två följande dagarna. Här finns underbara amaronetoner, men helt vill den inte ge ifrån sig allt den förfogar över. Vinet behöver nog åtminstone ett eller helst två år för att blomma ut. Det är trots detta ändå en del läckra dofter vi kan plocka upp och det som kommer fram är komplext.  Vi känner svaga toner av mörka körsbär och örter. Det finns lite torkad frukt, en ytterst svag och sirlig, diffus doft av blommor Och så lite mörk choklad blandad med aningens kokos.
Detta är så lovande!
Mycket av smakerna går i samma riktning: torkad frukt, körsbär, lite örter och mörk choklad. Alkoholhalten är hela 17 %.  Visst känns det en viss eldighet, men hela 17% hade vi aldrig gissat. Vi anar hur alkoholhalten gradvis integreras i frukten, så om något år kommer ingen att tro på 17%.
Här finns en hel del tanniner: finkorniga, mjuka och väl stämda mot frukten. Lite pigg syra gör att vi tror på en lång levnadstid för det här vinet. Eftersmaken är lång och riktigt njutbar redan idag. Den torkade frukten och den lite bittra mörka chokladen kompletterar varandra på ett underbart sätt. Lite katrinplommon och lite kryddor i sluttampen fulländar intrycken.
Ni förstår själva. Det här är tusan så gott idag och samtidigt känns att vinet har en enastående framtid . Ett vin som säkert klarar långlagring och som också kommer att utvecklas. Vi har fem flaskor kvar och planen blir att dricka en vart annat år.
Betyget blir en femma med ett minustecken efteråt. Minuset beror på att doften inte blommar ut fullt och att alkoholen ger en viss eldighet. Vi förväntar oss att nästa flaska, som vi dricker om två år, så har alla bitarna fallit på plats.
Vi betalade 47 euro flaskan då vi privatimporterade den.

Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar