tisdag 21 augusti 2012

Gianni Voerzio Barolo "la serra" 2004

Förra veckan var min brors sista semestervecka. Jag har själv har återgått till de normala rutinerna med pensionärsdagar på måndag och fredag och arbetsdagar tisdag, onsdag och torsdag. En mycket behaglig kombination. Hustrun var i väg till Stockholm onsdag/torsdag och när jag kom hem på onsdagskvällen bjöd brodern med sambon på hemmalagad lasagne. Jag själv bidrog med en flaska barolo.

2004 gianni voerzio barolo "la serra".
I den lilla vinbyn La Morra, sydväst om huvudorten Alba i området Piemonte, hittar du Agriviticola Gianni Voerzio. Den lilla familjefirman driver här sedan århundraden en vingård.
Fram till 1986 drev Gianni och hans bror Roberto den här gården tillsammans. Dom har numera gått skilda vägar. Gianni driver vingården (13,5 ha) tillsammans med hustrun Franca.Druvan är Nebbiolo till 100%.
Detta är vår första flaska från den här vingården. Den inhandlades 2009 på SB för 288 kr. De första blogginläggen som kom var tämligen negativa. Det skrevs om överekning och omogenhet. Sammantaget gjorde detta att vi beslöt oss för att vänta ett par år med att öppna vår första flaska. Nu tre år senare var det dags.
Färgen är betydligt mörkare än vad vi vant oss vid när det gäller baroloviner.
Doften är trevlig. Körsbär, lite choklad och rosor. Här finns också tydliga inslag av fat. Vi hittar lite rostat kaffe på slutet.  Det här känns lovande.

Smaken domineras till en början av de syrliga körsbären men efter hand tillkommer ett flertal smakmarkörer: mörkchoklad, plommon, lite tobak, rosor och på slutet en svag lakritston.  Det finns ett väl tilltaget inslag av fat, men det är på god väg att integreras i frukten och stör oss inte nämnvärt. Är du ekallergiker så ska du nog inte göra dig besväret. Tanninerna, sandiga, finkorniga och ännu inte helt avrundade, tar ett ordentligt grepp i gommen. Trots detta känns vinet förvånansvärt mjukt. Vi gillar den här Barolon.

Betyg 4

1 kommentar:

  1. Då väntar jag lite till med att prova min enda 2005:a.
    Det skulle vara intressant att se en förteckning över vad ni har i er vinkällare. Jag börjar misstänka att våra respektive källare är snarlika i sin komposition eftersom tycke och smak verkar stämma mycket väl överens.

    SvaraRadera