lördag 18 augusti 2012

Montée de Tonnerre 2008

Förra veckoslutet lyxade vi till det med lite burfångade havskräftor. Jag bad Martin (Fiskbilen i Frillesås) plocka lite större saker till oss.
Ur källaren hämtade jag en flaska chablis.

2008 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre, William Fèvre.
William Fèvre ärvde en 4 ha stor egendom av sin far Maurice. Genom förutseende och systematiska köp på 50- och 60-talet lyckades man växa till 40 ha och Fèvre blev största ägare till Grand Cru mark i Chablis. Där äger man nu mark i alla lägen utom Blanchots, totalt mer än en sjättedel av all Grand Cru mark i Chablis.
Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre är 43 hektar på den högra stranden av Serein och angränsar till Grand Cru läget Les Clos vilket gör detta till gräddan av Premier Cru lägena. Jordmånen består av kalkhaltig lera, rik på mineral och snäckskal vilket bidrar till den mineralrika karaktären som är typisk för viner från Chablis. Källa Bibendum.
Druvan är Chardonnay till 100 %.


Färgen är mycket blekgul.
Doften är ungdomlig och mycket frisk. Vi känner tydliga drag av citrus och äpple. En svag ton av vit persika och våt grusgång noterar vi också.
Smaken är särdeles fräsch och har en härlig friskhet. Här finns en citrusblandning (lime, blodgrape, citron) som är sjutusan så tilltalande. Lite äpplen känner vi också. Det finns en rejäl mineralblandning som för tankarna till krita och snäckskal. Syran är stor men balanseras fint med citrusen och mineralerna. Eftersmaken är ganska så lång och i svansen dyker lite exotisk frukt upp. Mineraltonerna är ännu tydligare i eftersmaken.
Vinet känns mycket ungt och ungdomligt, vilket får oss att tro på en bra uteveckling de närmaste åren. Våra återstående flaskor får nog vila ett par år.

Betyg 4
3 kommentarer:

 1. Låter som en go tillställning.
  Köpte själv burkräftor från Fiskhallen i Mölndal o avverkade en Chassagne-Montrachet häromdagen, briljanta grejer. Både insekterna o vinet.

  SvaraRadera
 2. Håller med denna är bra, men det känns som att 2008 spelar en vis roll också, om ni inte har testat så erbjuder Benoit Droin 08 ett bra supplement till Fevre. /dansken

  SvaraRadera
 3. Jag har inte testat Benoit Droin. I BS finns 2009 av Montée de Tonnerre och 2008 av Fourchaume. Kan kanske vara intressant att ställa dessa mot varandra?

  SvaraRadera