torsdag 16 augusti 2012

Champagne och Chateauneuf-du-Pape


De senaste två veckorna har präglats av mycket OS-tittande. I fredags var det semifinalen i handboll som höll oss i ett starkt grepp. Resultatet gick som bekant Sveriges väg. Under matchen åt vi lite småplock och drack ett bubbel.

Lenoble Cuvée Intense.
Vi har en årgångslös champagne, som är köpt via beställningssortimentet för 329 kr. Vinet är gjort på en blandning av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.
Vi drack det här i våras och intrycken kvarstår.
Enkelt och gott.
Betyg 4


Efter matchen åt vi en enklare måltid och vi drack en Ch9dP som vi varit lite nyfikna på.

2009 Ch9dP Tradition, Mas de Boislauzon.
Familjen Chaussys egendom ligger i den norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Dom blev under 2012 certifierade som agriculture biologique.
Druvblandningen är 70% Grenache, 15% Mourvedre och  15% Syrah. Hälften av druvorna har legat på cement tank och den andra hälften på vanliga fat (foudres).


Vi möts av en alldeles underbar doft. Här är det fullt av solmogna björnbär och vildhallon. En liten slatt mörka biggaråer gör sig påmind. Det finns en ton av viol som känns lite svagt bakom frukten. Rejält med provencalska örter, en del svartpeppar och svaga nyanser av pinjeträd. Oj då, jag glömde visst de animaliska ingredienserna och så är doftintrycken fullbordade. Signalerna är tydliga om att vi ska övergå till att dricka inte bara dofta!

Oh, vilken smak. Detta är ju så in i bänken gott. Först noterar vi de mörka frukterna och bären. Inbakade i de läkraste örter i en liten varm pepprig stil. Ju längre kvällen lider desto mer smaker upptäcker vi: pinjeträ, kött och blod, lakrits, kakao och en liten viol. Tanninerna är finkorniga, långt ifrån avslipade men inte kantiga. Eftersmaken är lång och komplex.
Fantastiskt att det redan nu har nått denna mognadsgrad. Vinet har garanterat en lång livstid och är nu endast i begynnelsen av sin utveckling.
Vi är alldeles hänförda och glada att vi laddat källaren med några flaskor.

Vi har köpt våra flaskor på SB för 249 kr. Detta måste betraktas som ett fynd. Enligt SB:s hemsida så verkat det finnas lite ströflaskor kvar. Det är bara att köpa.!!

Betyg 4+1 kommentar:

  1. Sitter också med några flaskor av MdB. Härligt vin! Kul att se att fler har hittat fynden på SB..

    SvaraRadera