fredag 10 augusti 2012

Champagne, Amarone och Berensauslese

De goda vännerna V och A hade kommit på besök. Vi fick en hygglig sommardag med en fika nere vid havet. Lite för blåsigt och svalt för att suget efter ett dopp i havet skulle infinna sig. Vi tog en rejäl långpromenad istället. Väl hemkomna korkade vi upp den sista flaskan av det här bubblet.

Camille Savès Cuvée Prestige Grand Cru.


Detta har varit en av våra huschampagner. Vi har varje gång vi korkat upp blivit positivt överraskade, så även denna gång. Detta är bara så himla gott. Den finns i beställningssortimentet för 332 kr, men vi köpte våra flaskor från Franska Bolaget för 288 kr. Hoppas dom tar in den i någon av höstens kampanjer. En mer utförlig presentation av vinet har jag skrivit här.
Betyget kvarstår 4

Vi åt en förrätt av kokta rödbetor och gratinerad chevre. Vi drack till detta en amarone.

2006 Selezione Antonio Castagnedi, Tenuta Sant AntonioDruvblandningen är 70% Corvina, 20% Rondinella, 5% Croatina och 5% Oseleta. Vinstockarna är 20-25 år gamla.
Vi drack en flaska av just den här årgången för ett par månader sedan. Vår uppfattning var då att den var lite sluten och behövde mer tid på sig. Dagens flaska var mer tillgänglig. Det är nog troligare med flaskvariation än att just dessa månader öppnar upp vinet.
Doften är tydlig utan att vara påträngande. Svaga men nyansfulla toner av körsbär och katrinplommon. Vi spårar också lite torkad frukt och aningens örter. Lite fat finns här också. Inte så illa.
I smaken går körsbären och katrinplommonen igen. Körsbärssmaken är den där från de små, söta, mörka bären som vi kallar moreller. Lite örter och en svag pepprighet smyger ikring våra smaklökar. Lite finkorniga och tämligen lena tanniner ger vinet en ryggrad. Detta tillsammans med en liten pigg syra ger vinet en bra karaktär. Eftersmaken är lång, där också den mörka frukten dominerar, men här tillkommer liter kaffe och choklad.
Vår uppfattning är att detta är det bästa amaronenvinet under 350 kr, som finns tillgänglig på Systembolaget. Priset är 249 kr. Nu är det år 2008 som säljs på SB.
Betyg 4


Vi åt lammfärsfyllda zucchini(egen odlade) till huvudrätt. Vi hade diverse grönsaker från vårt trädgårdsland som tillbehör. Vi drack till detta en Valpolicella Superiore

2004 Campo Morar, Viviani.
Viviani har vi skrivit om många gånger. Den här gången noterar vi bara att de håller till någon mil norr om Negrar.
Druvor i detta vin är Corvina Veronese 75% Rondinella 20% och Molinara 5% .

Detta är vår sista flaska av den här årgången. Vi köpte den hos producenten på våren 2009. Luktorganen möts av en finstämd kör av mörka körsbär, solmogna björnbär, mörka plommon och en del örter. Här finns också ett litet inslag av mocca. Smaken är kraftfull, men samtidigt mjuk och elegant. De mörka körsbären dominerar, men har också sällskap av björnbär, hallon och lite blåbär. Det finns fortfarande en trevlig syra som ger vinet en friskhet. Tanninerna är alldeles sammetslena och ger vinet en karaktär som är tilltalande. Eftersmaken domineras av bärkompotten och kompletteras av varma medelhavsörter. Det är också nu som såväl kaffe som den mörka chokladen ger sig till känna. Avslutningsvis så tillkommer en läcker ton av sötlakrits.
Vi betalade runt 20 euro när vi köpte den på vingården för tre år sedan. Den finns i beställningssortimentet för 358 kr och då är det årgång 2008 som gäller.
Betyg 4
Vi avslutade med en dessert på kiwi, päron och vaniljglass.
Vi drack ett sött vin till detta

PMC Berensauslese Cuvée.

Producent är Weingut PMC i Burgenland i Österrike. Bakom företaget Weingut PMC står bröderna Peter och Christoph Münzenrieder vars pappa är en av Österrikes mest kända vinmakare. Vinet kommer från Burgenland som är en mycket gammal och välkänd region i Österrike. Regionen ligger i de östra delarna av landet och är mest känt för sina söta, vita viner som bland annat Beerenauslese.
Druvblandningen är 50 % bouvier, 30 % scheurebe och 20 % welschriesling. Jag har läst mig till detta på SB:s hemsida. Jag har ingen som helst koll på vad detta är för druvor. Du som vill veta mer kan kolla den här länken.

Färgen är guldgul i en mörk ton. Doften är frisk och har en tydlig touch av honung. Här finns också lite aprikoser, vit persika och torkad frukt. Vi känner också en svag ton av mandelmassa. Smaken är frisk och söt. Den påminner oss om aprikosmarmelad som är spetsad med lite citrus. Vi hittar också lite mandlar som i sin sötnad övergår till marsipan. Lite exotiska frukter känner vi i den ädelsöta eftersmaken. Syran ger vinet en friskhet som gör att det aldrig blir sötsliskigt. Balansen mellan syran och sötman är nästintill perfekt. Riktigt gott .

Köpt på SB för 80 kr (37,5 cl).

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar